Gå direkt till textinnehållet

”Journalister medskyldiga till Khashoggimordet”

Den jordanska grävaren Rana Sabbagh​ anser att en alltför välvillig mediebevakning av Saudiarabien bidrog till att landet beställde mordet på journalisten Jamal Khashoggi.

I en debattartikel i Expressen skriver Rana Sabbagh, som är ordförande för den arabiska föreningen för grävande journalister ARIJ, att det finns flera anledningar till att Saudiarabien trodde att man skulle kunna utföra ett styckmord på en journalist utan att få sitt anseende skadat.

"Min egen bransch – pressen – är en av dem. När man slutligen medgav att det rörde sig om mord rusade många journalister i arabvärlden till Saudiarabiens försvar. Vad den saudiska ledningen än sade godtogs det utan minsta ifrågasättande av journalisterna", menar hon.

Enligt Rana Sabbagh bidrog också den mindre grupp västerländska journalister som det senaste året berättat om det nya, påstått reformistiska Saudiarabien – "tårdrypande visioner och ambitioner som hyllats över hela världen" – till att mordet beordrades. 

Annons Annons

"När så många journalister är fast beslutna att blunda för oförrätter är det knappast förvånande att den som beordrade mordet på Kashoggi trodde att historien aldrig skulle uppdagas. Varför skulle journalister bry sig om mordet på en enskild person på ett obetydligt konsulat i Istanbul när de systematiskt ignorerat tusentals döda i Jemen och på andra ställen?", skriver hon.

Fler avsnitt
Fler videos