Gå direkt till textinnehållet

Journalister måltavlor i maktstriden mellan Hamas och Fatah

Chefen för det palestinska journalistförbundet greps tidigare januari och blev enligt uppgift misshandlad av personer ur Hamas säkerhetsstyrkor. Under de senaste veckorna har journalister blivit måltavlor i konflikten mellan de politiska rivalerna Hamas och Fatah.

Chefen för det palestinska journalistförbundet Louay al-Ghoul greps den 5 januari av Hamas interna säkerhetsstyrkor och släpptes två dagar senare. Han hävdar att han blev misshandlad av personer ur säkerhetsstyrkorna under ett förhör.

Louay al-Ghoul uppger för Committee to Protect Journalists (CPJ) att fyra personer slog honom medan han hade en påse över huvudet.

”De krävde att någon från min familj skulle hämta en Ipad så att de kunde öppna mitt Facebookkonto. Sedan satte de påsen över mitt huvud och fortsatte misshandeln”, säger Louay al-Ghoul till CPJ.

CPJ ser gripandet av al-Ghoul som ett led i den upptrappade konflikten mellan det sekulära Fatah och det islamistiska och av EU terrorstämplade Hamas. Det palestinska journalistförbundet är affilierat med Fatah. I slutet av december grep Fatahs säkerhetsstyrkor två palestinska journalister på Västbanken och i början av januari attackerades en Fatah-finansierad tv-station i Gaza av okända personer, rapporterade flera medier, bland andra al-Jazira.

Konflikten mellan de politiska rivalerna Fatah och Hamas trappades upp i december efter att den palestinske presidenten Mahmoud Abbas (Fatah) upplöst parlamentet, och Hamas påstås ha gripit medlemmar av Fatah i Gaza, rapporterar al-Araby.

CPJ uppmanar Hamas och Fatah att sluta göra journalister till måltavlor i den pågående konflikten.

Fler avsnitt
Fler videos