Gå direkt till textinnehållet

Journalister inför rätta i Turkiet

På måndag inleds rättegångarna mot 17 journalister  på den turkiska tidningen Cumhuriyet. De är anklagade för att ha hjälpt en beväpnad terroristorganisation. Rättegången kritiseras hårt av bland annat Internationella journalistfederationen, IFJ.

Internationella och europeiska journalistfederationerna fördömer rättegångarna som de menar bygger på falska anklagelser om att tidningen i hemlighet skulle stödja PKK, en militant kurdisk organisation. Som enda bevis anförs tweets och nyhetsrapportering.

När rättegången inleds på måndag kommer EFJs ordförande Mogens Blicher Bjerregård finnas på plats för att visa sin solidaritet med de anklagade.

Sedan den misslyckade kuppen för ett år sedan har Turkiet fängslat 165 journalister och stängt en mängd medier. Det fria ordet är under stor press och landet har fått motta skarp kritik för sitt agerande.  

Annons Annons

Cumhuriyet är en av Turkiets äldsta tidningar.

"EFJ och IFH ser dessa anklagelser för vad de är; förföljelse av en oberoende och kritisk tidning och dess anställda" säger  IFJs ordförande Philippe Leruth i ett pressmeddelande.

Federationen kräver att de anställda på Cumhuriyet ska friges. De sjutton anklagade riskerar fängelse på upp till 42 år.

Fler avsnitt
Fler videos