Gå direkt till textinnehållet

Journalister förbjuds fotografera i Sotji

Journalister som är ackrediterade att bevaka vinter-OS i Sotji får inte använda sina mobiltelefoner för att fotografera och publicera bilder. Det handlar om TV-rättigheter, påpekar Thomas Mattsson, Expressens chefredaktör.  

Enligt Vasily Konov, chef på den statligt ägda nyhetsbyrån R-Sports, som ansvarar för ackreditering till OS, gäller förbudet mobiltelefoner och läsplattor. Förbudet gör att journalister inte kan lägga upp bilder på Facebook och Instagram.

”Om skrivande journalister använder mobiltelefoner för att ta bilder av idrottsmän eller åskådare kommer detta att betraktas som ett allvarligt regelbrott, och leda till att de omedelbart fråntas sin ackreditering,” sade Vasily Konov till Fox News.

Expressens chefredaktör Thomas Mattsson påpekar att begränsningarna i vad man får göra och publicera kan uppfattas som kontroversiella.

Annons Annons

– Men det är egentligen bara rättighets- och ackrediteringsförutsättningar. IOK har ju sålt bland annat TV-rättigheterna och hur man sedan får agera inom den så kallade ”OS-zonen” regleras av ackrediteringen precis som på andra mästerskap, Våra journalister får ju exempelvis inte filma med sina mobiltelefoner från Allsvenskan i fotboll och de får heller inte gå ner till rinkside på SHL-matcher i ishockey med sina läsplattor hur som helst, säger Thomas Mattsson.

Han påpekar att det kommer att vara möjligt för utsända medarbetare att använda sociala medier för publiceringar av innehåll som inte är rättighetsskyddat.

– För erfarna sportjournalister kommer detta inte vara ett större problem än att man exempelvis inte får live-rapportera och chatta hur som helst från läktaren på en Premier League-match i fotboll.

– När vi analyserar vad som gäller under ett OS ska vi inte med automatik tolka alla restriktioner som något som ryska myndigheter har hittat på – ofta handlar det istället om att rättighetsägare som IOK etablerat normer för alla större idrottsevenemang.

 

 

 

Fler avsnitt
Fler videos