Journalister attackerades med basebollträn

4 mars, 2013

Fem utländska journalister och korrespondenter attackerades i Hebeiprovinsen i Kina i onsdags. Dagen efter blev en kvinnlig pressfotograf misshandlad av två män i Hongkong. Internationella journalistfederationen fördömer attackerna.

Den 27 februari blev tyska TV-kanalen ARDs korrespondent Christine Adelhardt och fyra av hennes kolleger attackerade av en grupp personer, efter att ha filmat i en by i Hebeiprovinsen. Det rapporterar Ifex.

När TV-teamet lämnade byn blev de följda av fyra bilar. Deras bil rammades och prejades av vägen, varefter fem eller sex personer omringade fordonet och slog sönder bilrutorna med basebollträn.  Attacken fortsatte även efter att polis hade anlänt till platsen.

En av byborna berättade för Adelhardt att en av förövarnas bilar tillförde det lokala kommunistpartiets sekreterare.

Förövarna uppgav för polisen att nyhetsteamet hade kränkt dem genom att inte fråga om tillstånd för att filma.

Dagen efter, den 28 februari, blev en kvinnlig pressfotograf på South China Morning Post angripen av två män som hon fotograferat från en bro i Hongkong.

Internationella journalistfederationen (IFJ) fördömer de två attackerna och uppmanar myndigheterna att införa nolltolerans mot kriminella handlingar mot journalister, samt att genomföra en utbildningsinsats för att upplysa lokala myndigheter om mediernas roll.

Kommentarer

Det finns 0 kommentarer på sidan.


Kommentera
Kommentarer på Journalisten är till för yrkesdebatt och är förhandsmodererade. Det innebär att de inte kommer att publiceras direkt. Kommentarer som innehåller hat, hot eller personpåhopp kommer inte att publiceras. Journalistens ansvariga utgivare ansvarar även för kommentarsfältet.

Senaste numret

Prenumerera

Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevet
Ansvarig utgivare: Axel Andén. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies