"Journalister är en lokal hygienfaktor"

22 oktober, 2014

FOTO: Tor Johnsson Det ligger inte uttalat i uppdraget, men demokratiutredare Olle Wästberg kommer att ta upp mediefrågorna i sin utredning. ”Det påverkar det demokratiska deltagandet”  

Olle Wästberg var gäst på kongressen och beskrev sin bakgrund bland annat som en av flera chefredaktörer som fått sparken från Expressen. Han konstaterade att ”kärnexpressen” sjunkit från 600 000 i upplaga för tjugo år sedan till att idag ha mindre än 100 000. Vilket han menade var en tydlig beskrivning av hur utvecklingen ser ut.

- Nedmonteringen av lokalredaktioner och lokala medier är ett bekymmer. Redaktionerna missar den lokala förankringen, tipsen, stämningen på orten. Lokala journalister är en hygienfaktor för samhället. På tio år har 100 lokalredaktioner lagts ner, konstaterade han.

Han sa också att han var övertygad om att regeringen kommer att tillsätta en särskild medieutredning. På en direkt fråga av Erik Wisterberg, reporter på Dagens Media och ombud för förlagsdistriktet svarade han:

- Nej jag har inte hört något tisslande eller tasslande om detta i korridorerna, jag går inte i dem, men det vore konstigt om en ny kulturminister, som också har hand om demokratin, inte tar tag i det här.

Olle Wästberg berättade också att han knutit professor Jesper Strömbäck till utredningen. Han ska kartlägga mediesituationens utveckling och dess påverkan på demokratin. Rapporterna ska publiceras i slutet på detta år eller i början på nästa. Hela utredningen ska presenteras i slutet av 2015.

Olle Wästberg svarade också på frågan om den snabba vägen många tagit från politiker till lobyister. Han ser gärna en uppstramning av regelverket.- Jag har lagt in en fråga om vilka kontakter politiker har med utomstående lobbyister, det är klart det är ett problem. Den betalda påverkan av politiken, även journalistförbundet är en lobbyist, det är inte bara prime eller något annat. I förra utredningen avisade man tanken på registrering av lobbyister, i USA och EU har man ett registreringskrav dag, utan det kommer man inte in i lokalerna och en del andra grejer, sa 

Olle Wästberg,
 

Kommentarer

Det finns 1 kommentar på sidan.


Kommentera
Kommentarer på Journalisten är till för yrkesdebatt och är förhandsmodererade. Det innebär att de inte kommer att publiceras direkt. Kommentarer som innehåller hat, hot eller personpåhopp kommer inte att publiceras. Journalistens ansvariga utgivare ansvarar även för kommentarsfältet.
Inlagt av Maria Nilsson ons, 2014-11-19 08:56
I Demokratiutredningen, måste man också ta hänsyn till utvecklingen av de nya medierna. I flera andra länder, röstar man via nätet och denna möjlighet tycker jag att vi också kan använda oss av i Sverige. Det möjliggör också en utveckling av mer direktdemokrati, där medborgarna kan tycka till i flera viktiga frågor, om de politiskt valda medger detta. Slutligen, kan det finnas stora fördelar om de politiska uppdragen tidsbegränsas för de valda, så man maximalt kan företräda sina väljare under två mandatperioder. Jag anser att det är viktigt med polikers förankring i verkligheten.

Senaste numret

Prenumerera

Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevet
Ansvarig utgivare: Helena Giertta. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies