Medieombudsmannen Ola Sigvardsson och Journalisten chefredaktör Helena Giertta. FOTO: Tor Johnsson

Podd: ”Sanktioner hör inte hemma i medieetiken”

20 maj, 2020

Journalistenpodden

I senaste avsnittet av Journalistenpodden, avsnitt 73, diskuterar Journalistens chefredaktör Helena Giertta och Medieombudsmannen Ola Sigvardsson bland annat Expressens Karin Olsson försvar av MEN-fällningen i förra veckan. 

Ska vi inte rätta oss efter fällningarna, vad är annars poängen? frågar Helena Giertta i podden. MO Ola Sigvardsson konstaterar att det inte står i något regelverk att man inte som utgivare får argumentera mot en fällning, utan att det mer handlar om praxis.

– Man bör inte göra det i direkt anslutning till publiceringen, för då urholkar man upprättelsen för personen. Samtidigt kräver vi inte tystnad, utan ett medium som blir fällt måste kunna delta i en pressetisk debatt. Det är tudelat, det finns inga tydliga regler, säger Ola Sigvardsson.

Kan man då säga att Karin Olsson undergräver det medieetiska systemet?

– Hon förstärker det i varje fall inte. Men det är oklart om man gått över en gräns, det här ett område där mycket lämnas till utgivarnas omdöme, säger MO.

Han vill inte, vilket föreslagits av juridikprofessorn Mårten Schultz, ha sanktioner för att undvika den här typen av uttalanden.

– Det är jag tveksam till. Man ska inte juridifiera det medieetiska systemet. skadestånd hör inte hemma i vårt system.

Journalistenpodden

Senaste numret

Prenumerera

Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevet

Säg upp din prenumeration här

Ansvarig utgivare: Helena Giertta. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies