Journalist som filmade ryska protester gripen

5 oktober, 2021

Den ryska journalisten Igor Kuznetsov anklagas för att ha uppmuntrat till masstörningar genom chattmeddelanden i Telegram.

Igor Kuznetsov greps i Tomsk i västra Sibirien den 16 september. Polisen sökte igenom hans hem och beslagtog flera telefoner och en dator, skriver Committee to Protect Journalists, CPJ.

Igor Kuznetsov frilansar åt den oberoende nyhetssajten RusNews, på vars uppdrag han filmat lokala demonstrationer till stöd för oppositionsledaren Aleksej Navalnyj.

Ryska myndigheter anklagar Kuznetsov för att i en chattgrupp på den krypterade appen Telegram ha uppmuntrat till "masstörning". I gruppen planerades demonstrationer inför parlamentsvalet i september.

I ett uttalande från hans advokat säger Kuznetsov att han var medlem och administratör för den aktuella chattgruppen uteslutande som journalist, i syfte att få exklusiv information för att täcka protestevenemang. Han nekar till att ha samordnat några protester.

CPJ kräver att Kuznetsov omedelbart släpps fri och att anklagelserna mot honom läggs ned.

Kommentarer

Det finns 0 kommentarer på sidan.


Kommentera
Kommentarer på Journalisten är till för yrkesdebatt och är förhandsmodererade. Det innebär att de inte kommer att publiceras direkt. Kommentarer som innehåller hat, hot eller personpåhopp kommer inte att publiceras. Journalistens ansvariga utgivare ansvarar även för kommentarsfältet.

Senaste numret

Prenumerera

Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevet
Ansvarig utgivare: Helena Giertta. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies