Gå direkt till textinnehållet

Journalist sköts ihjäl efter direktsänd uppmaning av politiker

Den undersökande journalisten Ahmed Hussein Suale Divela som avslöjat korruption i afrikansk ligafotboll sköts ihjäl i Accra i Ghana i onsdags.

Ahmed Hussein Suale Divela arbetade i ett team av undersökande journalister, Tiger Eye Prive Investigations, för flera olika journalistiska publikationer. Förra året publicerade BBC en dokumentär om korruption i afrikansk ligafotboll, som delvis byggde på Divelas research.

Avslöjandena ledde bland annat till att den chefen för Ghanas fotbollsförbund uteslöts på livstid.

I onsdags kväll sköts Divela ihjäl i hemstaden Accra, Ghana, av två personer på en motorcykel, rapporterar den lokala tidningen Premium Times och BBC.

I maj förra året uppmanade parlamentsledamoten Kennedy Agyapong från regeringspartiet New Patriotic Party till våld mot Divela för hans granskningar av korruptionen inom fotbollsvärlden. Uttalandena kom under en lång intervju i riks-tv-kanalen Net 2, som Agyapong äger.

Kennedy Agyapong lovar under intervjun att betala dem som attackerar journalisten. ”Misshandla honom! Jag betalar, vad som än händer!” vrålar han i inslaget, som finns publicerat i Net 2 TVs Facebookkanal.

Agyapong har också riktat offentliga hot mot Anas Aremeyaw Anas, som är chef för Tiger Eye Prive Investigations.

Kennedy Agyapong var en av personerna som avslöjades i korruptionshärvan.

Divela berättade för Committee to Protect Journalists i september att publiceringen av bilden på honom i tv-inslaget lett till att han hade blivit attackerad på gatan. Han berättade också att han var orolig för att någon av de personer som han avslöjat som korrupta skulle leja kriminella för att mörda honom, och att han fått indikationer om att just Kennedy Agyapong var beredd att ta till vilka medel som helst för att bli av med Divela.

Committee to Protect Journalists fördömer mordet på Ahmed Hussein Suale Divela och uppmanar polisen att göra en grundlig utredning.

Fler avsnitt