Journalist riskerar fängelse för att ha förolämpat den polska nationen

23 maj, 2018

En polsk kolumnist åtalas för att ha kallat Polen ”korkat och självbelåtet”. Han riskerar tre års fängelse.

Den polske journalisten och satirikern Antoni Szpak åtalas för att ha förolämpat den polska nationen i en krönika som publicerades i veckomagasinet Angora i december förra året. I krönikan gjorde Szpak satir av de starka kopplingarna mellan polska politiker och den katolska kyrkan.

Paweł Woldan, chefredaktör för Angora, uppger för Internationella Pressinstitutet (IPI) att han inte kunde se något olämpligt med krönikan.

Krönikan fokuserade på årsdagsfirandet av Radio Maryja, en ultrakonservativ radiostation som drivs av en katolsk präst. Under firandet närvarade flera ministrar. Krönikan avslutades med orden: ”Den här sortens paranoia kan bara uppstå i ett korkat och självbelåtet land!”

Det är den formuleringen som nu fått en åklagare i Łódź att väcka åtal mot Antoni Szpak, för brott mot artikel 133 i den polska brottsbalken, ”offentlig förolämpning av nationen eller den polska republiken”. Antoni Szpak har förklarat sig oskyldig.

Scott Griffen, biträdande chef på Internationella Pressinstitutet, uppger i en kommentar att åtalet mot Szpak är ett brott mot yttrandefriheten.

Kommentarer

Det finns 1 kommentar på sidan.

Inlagt av Ingvar Sundén tors, 2018-05-24 19:12
Den här sortens åtal kan bara uppstå i ett korkat och självbelåtet land.

Senaste numret

Prenumerera

Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevet

Säg upp din prenumeration här

Ansvarig utgivare: Helena Giertta. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies