Gå direkt till textinnehållet

Journalist kallade politiker för nazistclown – frias i HD

Högsta domstolen i Finland häver ärekräkningsdomen mot en journalist som kallat en politiker för rasist, nazist och nazistclown på Facebook. Det finska journalistförbundet välkomnar den friande domen.

Hösten 2016 kallade journalisten och författaren Johanna Vehkoo i ett inlägg på Facebook den dåvarande stadsfullmäktigeledamoten Junes Lokka för rasist, nazist och nazistclown. Enligt Vehkoo var det en reaktion på att Lokka i en Youtubevideo diskuterat planer på att störa den presentation som hon skulle hålla i en bokhandel i Uleåborg.

Lokka, som själv dömts för ärekränkning och hets mot folkgrupp, polisanmälde och i tingsrätten dömdes Vehkoo till 15 dagsböter för ärekränkning. Hon överklagade till hovrätten, som gick på tingsrättens linje, och till Högsta domstolen som nu friar henne. Det rapporterar Hufvudstadsbladet.

Högsta domstolen menar att kritik som riktar sig mot en persons förfarande inom bland annat politik, näringsliv eller konst inte utgör ärekränkning om kritiken inte klart överskrider det godtagbara. Domstolen väger också in Lokkas agerande i sitt beslut:

Annons Annons

”Med beaktande av de nedsättande och fientliga ställningstaganden mot vissa människogrupper som Lokka framfört i offentligheten ansågs vid en helhetsbedömning av inlägget att de uttryck som använts i det inte tydligt överskridit det som kan anses som godtagbart”, skriver Högsta domstolen i domen.

Johanna Vehkoo har bland annat arbetat med att granska så kallade alternativmedier, och har avslöjat falska påståenden som sprids på nätet.

Journalistförbundets ordförande Hanne Aho välkomnar domen och säger till Hufvudstadsbladet att de lägre instanserna samt polis och åklagare borde ha sett till kontexten:

”Det handlar om en politiker som själv har använt kränkande och nedsättande språk och stört Vehkoo. Domen tvingar nu systemet att mer analytiskt se till sammanhang. Det är en viktig konsekvens av den”, säger Hanne Aho.

Johanna Vehkoo är nöjd med domslutet:

”Det här handlar inte enbart om min yttrandefrihet utan om vi kan tala om extremhögern och dess ideologi och politiska verksamhet utan rädsla för åtal. Hittills har det verkat som att man kanske inte kan det, men efter i dag så kan vi”, säger hon till HBL.

Fler avsnitt
Fler videos