Journalist gjorde
dokument sökbara

8 september, 2017

När en norsk kommun började skanna in utskrifter försvann sökmöjligheterna för journalister. Det ledde till att journalisten Tarjei Leer-Salvesen skapade Norges största privata samling av sökbara offentliga dokument. 

Kristiansand kommun var en av de första i Norge med att erbjuda sökbara diarier med en historik från 1999, vilket användes flitigt av journalister i området, skriver Internetstiftelsen i Sverige, IIS i en artikel. 2013 valde dock kommunen att ta bort möjligheten, och en databas raderades och ersattes med en länksamling till PDF-dokument. En medarbetare på kommunens arkivenhet skrev då ut dokumenten och skannade in dem på nytt, vilket ledde till bildbaserade PDF-dokument som saknade sökmöjligheter. Journalister fick då återgå till att gå igenom diarierna manuellt.

Men när Tarjei Leer-Salvesen skulle börja gräva i ett gammalt fall innebar det att han skulle behöva gå igenom hundratusentals sidor manuellt. Då väcktes idén att återskapa databasen. 2014 satte det lokala projektet igång, och det spreds samtidigt vidare. 2015 registrerades Innsyn.no, som är en nationell webbplats med arkivmaterial från många olika offentliga aktörer runtom i Norge och består av 8,5 miljoner sökbara dokument.

”Ett stort problem är att de flesta människor inte förstår hur man ska hitta rätt bland de miljontals dokument som produceras varje år i den offentliga sektorn. På innsyn.no samlar vi metadata om offentliga dokument och skapar ett system som gör det enkelt att söka information, hitta de dokument som människor är intresserade av och skicka en beställning till rätt kontor. Detta kan nu göras på några sekunder” sade Tarjei Leer-Salvesen till IIS.

Senaste numret

Prenumerera

Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevet

Säg upp din prenumeration här

Hatad

Ansvarig utgivare: Helena Giertta. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies