Gå direkt till textinnehållet

Journalist dömd till fängelse för förolämpning av Erdogan

Den kurdiske journalisten, författaren och poeten Yilmaz Odabasi döms till nästan ett års fängelse för att ha förolämpat presidenten Recep Tayyip Erdogan i en tweet 2018.

Inför det turkiska presidentvalet i juni 2018 skrev journalisten och poeten Yilmaz Odabasi på Twitter: ”Turkiet går till val bara för att säkerställa att Recep Tayyip Erdogan ska kunna säga till resten av världen och sina motståndare: ’Jag är inte en diktator, jag är folkvald.’”

Nu har en domstol i Yalova i nordvästra Turkiet dömt Yilmaz Odabasi till elva månader och 20 dagar i fängelse för att ha förolämpat Turkiets president Recep Tayyip Erdogan. Det uppger pressfrihetsorganisationen MLSA i ett uttalande.

Yilmaz Odabasi dömdes 2017 till ett år och åtta månader villkorlig dom för att ha förolämpat Erdogan i en debattartikel 2015. Han greps också i Istanbul december förra året och tillbringade två dagar i häkte, misstänkt för att ha kritiserat turkiska myndigheter för förföljelse av Gülenrörelsen. Odabasi uppgav dock att gripandet var kopplat till ett bråk mellan honom och en Erdogansupporter som han menade trakasserat honom genom att stå utanför Odabasis hus och spela Erdogans valkampanjslåt ”Dombra” på hög volym. Det rapporterade vid tillfället bland andra Turkish Minute.

Annons Annons
Fler avsnitt
Fler videos