Journalist dömd till fängelse för förolämpning av Erdogan

11 november, 2021

Den kurdiske journalisten, författaren och poeten Yilmaz Odabasi döms till nästan ett års fängelse för att ha förolämpat presidenten Recep Tayyip Erdogan i en tweet 2018.

Inför det turkiska presidentvalet i juni 2018 skrev journalisten och poeten Yilmaz Odabasi på Twitter: ”Turkiet går till val bara för att säkerställa att Recep Tayyip Erdogan ska kunna säga till resten av världen och sina motståndare: ’Jag är inte en diktator, jag är folkvald.’”

Nu har en domstol i Yalova i nordvästra Turkiet dömt Yilmaz Odabasi till elva månader och 20 dagar i fängelse för att ha förolämpat Turkiets president Recep Tayyip Erdogan. Det uppger pressfrihetsorganisationen MLSA i ett uttalande.

Yilmaz Odabasi dömdes 2017 till ett år och åtta månader villkorlig dom för att ha förolämpat Erdogan i en debattartikel 2015. Han greps också i Istanbul december förra året och tillbringade två dagar i häkte, misstänkt för att ha kritiserat turkiska myndigheter för förföljelse av Gülenrörelsen. Odabasi uppgav dock att gripandet var kopplat till ett bråk mellan honom och en Erdogansupporter som han menade trakasserat honom genom att stå utanför Odabasis hus och spela Erdogans valkampanjslåt ”Dombra” på hög volym. Det rapporterade vid tillfället bland andra Turkish Minute.

Kommentarer

Det finns 0 kommentarer på sidan.


Kommentera
Kommentarer på Journalisten är till för yrkesdebatt och är förhandsmodererade. Det innebär att de inte kommer att publiceras direkt. Kommentarer som innehåller hat, hot eller personpåhopp kommer inte att publiceras. Journalistens ansvariga utgivare ansvarar även för kommentarsfältet.

Årets groda 2021

Alla gör fel ibland. Men en del fel är roligare än andra. Nu kan du rösta på vilken som var 2021 års roligaste groda. Sista dag för att rösta är den 14 februari. Rösta här.

Senaste numret

Prenumerera

Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevet
Ansvarig utgivare: Helena Giertta. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies