Gå direkt till textinnehållet

Journalist bortförd av FBI

Den amerikansk-iranska journalisten Marzieh Hashemi arbetade med en dokumentär om Black Lives Matter för iransk statstelevision när hon greps av FBI i Missouri i söndags och fördes till Washington DC.

Marzieh Hashemi har arbetat som reporter och programledare för den iranska statstelevisionens engelskspråkiga kanal Press TV i 25 år. Hon är bosatt i Teheran men besöker årligen USA bland annat för att hälsa på släktingar och arbeta. Hon är född i New Orleans, Louisiana och är amerikansk medborgare. I förra veckan reste hon till Missouri för att göra en dokumentär om Black Lives Matter. När hon skulle flyga vidare till Denver för att hälsa på sin son greps hon av FBI-agenter på flygplatsen i St. Louis i söndags.

Sonen Hossein Hashemi uppger för AP att hon förts till den amerikanska huvudstaden och hålls fängslad. Hon ska inte vara misstänkt för något brott utan är kallad som vittne inför en så kallad ”grand jury”, en rättsprocess som föregår en eventuell rättegång. Hossein Hashemi uppger att han och hans syskon blivit kallade att vittna.

Committee to Protect Journalists uttrycker oro över gripandet av en journalist utan brottsmisstanke och kräver att det amerikanska justitiedepartementet förklarar varför Marzieh Hashemi suttit fängslad i fem dagar.

Annons Annons
Fler avsnitt
Fler videos