Journalist beskjuten när han flydde från sitt hus i Belgrad

13 december, 2018

Okända personer kastade molotovcocktails in i den serbiska journalisten Milan Jovanovićs hus mitt i natten. När familjen försökte fly genom ytterdörren blev de beskjutna och tvingades ta sig ut genom ett fönster på baksidan för att inte brinna inne.

Strax efter klockan tre på onsdagsmorgonen kastades molotovcocktails genom ett garagefönster till journalisten Milan Jovanovićs villa i Belgradförorten Vrčin. 

Milan Jovanović och hans fru vaknade av ljudet, och när de försökte fly genom ytterdörren blev de beskjutna av okända personer och hindrades att lämna det brinnande huset. De lyckades ta sig ut genom ett fönster på husets baksida och undkom med mindre skador. Huset brann ner till grunden. Även bilen som stod i garaget brann upp.

Polisen har inlett en förundersökning och bekräftar att kulor har hittats på platsen.

Milan Jovanović arbetar för den oberoende nyhetssajten Žig Info som under hösten bland annat rapporterat hur pengar försvunnit under byggandet av ett nytt avloppssystem i kommundelen Grocka i sydöstra delen av Belgrad. Efter att avslöjandet om den misstänkta korruptionen hade publicerats stängde kommunen av vattnet till Milan Jovanović hus.

Han har anmält flera hot till polisen och skrivit två brev till den serbiske presidenten Aleksander Vučić och bett om skydd. I oktober blev Žig Infos chefredaktör Zeljko Matorcevic misshandlad efter att en artikel om oegentligheter vid kommunens gasanläggning publicerats.

Det rapporterar bland andra nyhetssajterna N1 och Balkan Insight.

Committee to Protect Journalists (CPJ) kräver att serbiska myndigheter vidtar åtgärder för att dels skydda Milan Jovanović, dels lagföra gärningsmännen.

Kommentarer

Det finns 0 kommentarer på sidan.


Kommentera
Kommentarer på Journalisten är till för yrkesdebatt och är förhandsmodererade. Det innebär att de inte kommer att publiceras direkt. Kommentarer som innehåller hat, hot eller personpåhopp kommer inte att publiceras. Journalistens ansvariga utgivare ansvarar även för kommentarsfältet.

Senaste numret

Prenumerera

Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevet

Säg upp din prenumeration här

Ansvarig utgivare: Helena Giertta. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies