Gå direkt till textinnehållet

Journalist åtalad för bok om dödsstraff

En brittisk journalist och författare kan dömas till två års fängelse för att han skrivit en bok om dödsstraffet i Singapore. Den 30 juli börjar rättegången.

Alan Shadrake var i Singapore för att presentera sin bok " Once a Jolly Hangman: Singapore Justice in the Dock" som handlar om landets straffsystem och då framför allt dödsstraffet som fortfarande finns kvar i Singapore.

Han står åtalad för ärekränkning och ringaktning av domstol. Han släpptes mot borgen den 19 juli men ska infinnas sig i domstol den 30 juli. Om han finns skyldig kan han dömas till två års fängelse och stora skadestånd.
Boken innehåller intervjuer med skarprättare, människorättsaktivister, jurister och poliser. Regeringen i Singapore vill inte släppa statistik om dödsstraffet och de som vill debattera eller ta fram fakta om dödsstraff kan alltså dömas till fängelse.

Lustigt nog är boken inte bannlyst, även om den inte går att köpa den i bokhandeln. På Singapores nationalbibliotek går det att läsa boken, men inte låna den.

Annons Annons
Fler avsnitt
Fler videos