Gå direkt till textinnehållet

Jörgen Huitfeldt: ”Facebooks gränsdragningar blir ett yttrandefrihetsproblem”

Facebook kommer att lägga till Kvartal i sitt News Page Index – efter att tidskriften offentligt protesterat mot teknikjättens godtyckliga hantering av tidskriftens artiklar och intervjuer om politik. Chefredaktör Jörgen Huitfeldt misstänker dock att Facebook nästa år kommer att få problem med gränsdragningen när tjänsten lanseras i Sverige.

Facebook har vid flera tillfällen godtyckligt stoppat Kvartal från att marknadsföra sina artiklar och poddar på grund av bland annat ”politiskt innehåll”, till redaktionens växande frustration. I ett inlägg på Kvartal skrev chefredaktören Jörgen Huitfeldt i söndags om ”Facebooks skruvande version av yttrandefrihet”.

Två saker hände ganska omgående efter publiceringen, berättar Jörgen Huitfeldt för Journalisten:

– Fler hörde av sig och berättade att de hade liknande problem. Axess, till exempel, säger Jörgen Huitfeldt.

– Sedan hörde Facebook Sverige av sig.

Facebook har striktare rutiner kring marknadsföring av politiskt innehåll, och det är skälet till åtminstone några av problemen. Facebook har dock haft som princip att journalistiska produkter ska undantas – men algoritmerna klarar inte alltid av att se skillnad mellan en politisk annons och en annons för en artikel som handlar om politik. Därför har Facebook lanserat News Page Index, som införs i Sverige i januari. Indexet består av en lista av publikationer som undantas från de striktare marknadsföringsreglerna.

– Som jag förstod det kommer vi att hamna på den listan, så våra problem verkar lösa sig. Det är en solskenshistoria nu. Men Facebooks gränsdragning kommer att bli ett yttrandefrihetsproblem. Kommer Nyheter Idag att få vara med på News Page Index? På vilka grunder? Kommer Nordfront? Någonstans måste de dra gränsen, säger Jörgen Huitfeldt.

Hur tycker du att Facebook hanterar detta?
– Dels är det synd att det är så otydligt vad som gäller. Dels är det lite cyniskt att det är först när man ger offentlighet åt problemen som de åtgärdas; det är ju inte som att vi inte har försökt att lösa detta genom att försöka få svar från Facebook via vanliga kanaler.

Fler videos
Fler avsnitt