Gå direkt till textinnehållet

Jonas Nordling: ”Riskfritt att hota journalister”

Hot mot journalister Journalistförbundets ordförande Jonas Nordling anser att samhället måste visa avstånd mot de många hot som riktas mot journalister, genom att hoten polisutreds bättre.

Som Journalisten berättade förra veckan har var tredje journalist i Sverige hotats de senaste tolv månaderna. 41 procent av hoten handlar om våld.

– Hot och hat riktade mot journalister, inte minst inom digital miljö, är i dag till stor del riskfria aktiviteter, säger Jonas Nordling.

Han anser inte att rättsväsendet tar hoten mot journalister på tillräckligt allvar.

Annons Annons

– Polis och åklagare måste ta detta på allvar och använda befintliga lagar för markera samhällets avstånd. Idag upplever jag att dessa hot inte utreds tillräckligt, och det nästan aldrig leder till åtal, säger Jonas Nordling.

Undersökningen som besvarades av 1 300 journalister genomfördes genom en webbenkät, och jämfört med andra undersökningar finns det en något större andel dagspressjournalister än i tidigare undersökningar genomförda av Journalistförbundet.

Dagspressjournalister utsätts oftare för hot än till exempel journalister som arbetar inom populärpressen och fackpressen. Panelen är med undantag för detta representativ för svenska journalister.

Fler avsnitt
Fler videos