Jonas Nordling: ”Riskfritt att hota journalister”

13 maj, 2013

Journalistförbundets ordförande Jonas Nordling anser att samhället måste visa avstånd mot de många hot som riktas mot journalister, genom att hoten polisutreds bättre.

Som Journalisten berättade förra veckan har var tredje journalist i Sverige hotats de senaste tolv månaderna. 41 procent av hoten handlar om våld.

– Hot och hat riktade mot journalister, inte minst inom digital miljö, är i dag till stor del riskfria aktiviteter, säger Jonas Nordling.

Han anser inte att rättsväsendet tar hoten mot journalister på tillräckligt allvar.

– Polis och åklagare måste ta detta på allvar och använda befintliga lagar för markera samhällets avstånd. Idag upplever jag att dessa hot inte utreds tillräckligt, och det nästan aldrig leder till åtal, säger Jonas Nordling.

Undersökningen som besvarades av 1 300 journalister genomfördes genom en webbenkät, och jämfört med andra undersökningar finns det en något större andel dagspressjournalister än i tidigare undersökningar genomförda av Journalistförbundet.

Dagspressjournalister utsätts oftare för hot än till exempel journalister som arbetar inom populärpressen och fackpressen. Panelen är med undantag för detta representativ för svenska journalister.

Kommentarer

Det finns 1 kommentar på sidan.


Kommentera
Kommentarer på Journalisten är till för yrkesdebatt och är förhandsmodererade. Det innebär att de inte kommer att publiceras direkt. Kommentarer som innehåller hat, hot eller personpåhopp kommer inte att publiceras. Journalistens ansvariga utgivare ansvarar även för kommentarsfältet.
Inlagt av kille med åsikt mån, 2013-05-13 21:14
Tyvärr är det ju så att "journalister" själva är ganska duktiga på att hota andra och begå juridiska övertramp. I någon mån handlar det ändå om att man får skörda det man sår. Det blir lite ensidigt och uttjatat om man aldrig vågar ta bort skygglapparna och se helhetsbilden. VARFÖR blev journalisten hotad? KAN det ha varit så att hon/han begått något riktigt bedrövligt snedsteg? Har journalisten själv kanske till och med olagligen hotat någon annan (OH JA det händer OFTA)? De där frågorna ställer aldrig en facktidning som "Journalisten", det saknas tyvärr självkritik och självinsikt i hela yrkeskåren.
Relaterade artiklar

Senaste numret

Prenumerera

Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevet
Ansvarig utgivare: Helena Giertta. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies