John Pilger:
"Svenska journalister
gör inte sitt jobb!"

16 februari, 2012

I dagarna avgör brittiska Högsta domstolen om Wikileaks grundare Julian Assange ska utlämnas till Sverige. De flesta jurister håller det för troligt att han kommer att lämnas ut. Journalisten har fått en intervju med en av Assanges främste tillskyndare, världsreportern John Pilger. I intervjun går han till hårt angrepp mot svenska journalister, som han anklagar för chauvinism.

Den prisade australiske journalisten och dokumentärfilmaren John Pilger har en lång karriär bakom sig som bland annat krigskorrespondent i Vietnam, Kambodja och Egypten. Han har i böcker, artiklar och filmer utmärkt sig som en stark kritiker av USAs och Storbritanniens utrikespolitik, och av ”mainstream media”.

Han har också engagerat sig för landsmannen Julian Assanges fall. Pilger erbjöd sig bland annat att betala Assanges borgen efter att Sverige hade begärt honom utlämnad, på sannolika skäl misstänkt för olaga tvång, två fall av sexuellt ofredande samt våldtäkt.

I en artikel i New Statesman den 6 februari i år gick Pilger till angrepp mot det svenska rättsväsendet och svenska politiker för hanteringen av Assange-fallet. När Journalisten får en intervju med honom, riktar han även udden mot svenska journalister, även dem som han säger sig ”känna och beundra”.
– Jag har en fråga till svenska journalister. Varför har brottsmisstankarna inte granskats? Varför är det så lite av sund skepsis kring anklagelserna? Och varför har journalisterna främjat en löjlig, defensiv chauvinism, som om det vore rikets ära och inte den av Sverige omhuldade rättvisan som står på spel? säger John Pilger till Journalisten.

John Pilger anser att politik genomsyrar agerandet mot Assange.
– Efter att chefsåklagaren i Stockholm avfärdade anklagelserna mot Assange, återupptogs det bara på grund av ett ingripande från en politiker som befann sig mitt i en valkampanj, och hade en egen agenda, säger han.
Politikern som John Pilger hänvisar till är Claes Borgström, Social­demokraternas talesperson i jämställdhetsfrågor. Borgström är målsägandebiträde för kvinnorna.
– Eftersom båda kvinnorna gett medgivande till sex, skulle till exempel en brittisk domstol aldrig kunna åtala, än mindre fälla, Julian Assange för våldtäkt. Ändå kvarstår misstanken om våldtäkt.
– Alla journalister, alla medborgare i en demokrati, borde sätta sig in i Assange-fallet eftersom det har långtgående betydelse för fundamentala friheter, som yttrandefrihet och principen att man ska betraktas som oskyldig till motsatsen bevisats. Assange har inte åtalats för något brott, men han har ändå suttit i husarrest i 14 månader.

Pilger anser att Assange redan fällts av de svenska medierna, i synnerhet av journalister i samarbete med polisen och han drar en parallell till hur Rupert Murdochs press konspirerade med polisen i ”Hackgate”.
– Om journalisterna hade gjort sitt jobb skulle de ha undersökt detta och avslöjat orättvisorna. Ingen ska förringa sexuella brott mot kvinnor, men rättvisan bör vara könlös.

Varför motsätter du dig en utlämning av Julian Assange till Sverige?

– Dokument som släppts via Wikileaks visar klart och tydligt att Sverige konsekvent har böjt sig för påtryckningar från USA i fall som rör medborgerliga rättigheter.
Han hänvisar till den brittiska tidningen The Independent som hösten 2010 avslöjade att det fördes diplomatiska samtal mellan USA och Sverige om Assanges framtid. Enligt The Independents källor skulle en begäran om utlämning till USA kunna bli aktuell först efter att åtal mot honom väckts i USA, och efter att den svenska rättsprocessen är över.

John Pilgers uppfattning är att det finns goda skäl att tro att Assange ”tillfälligt överlämnas” till USA från Sverige, men att sannolikheten är mindre att Storbritannien skulle göra det.
– Jag försöker inte på något sätt kasta skugga över svenska domstolars rättskaffenhet, men är det de som bestämmer? Jag hoppas det.
 

Kommentarer

Det finns 3 kommentar på sidan.


Kommentera
Kommentarer på Journalisten är till för yrkesdebatt och är förhandsmodererade. Det innebär att de inte kommer att publiceras direkt. Kommentarer som innehåller hat, hot eller personpåhopp kommer inte att publiceras. Journalistens ansvariga utgivare ansvarar även för kommentarsfältet.
Inlagt av Joactin lör, 2012-02-18 14:04
Den svenska journalistikens mentala sörja som Pilger beskriver vilar på samma grund som kännetecknade undfallenheten och bristen på kritiskt mod visavi hitlerdrängarnas diktatur i Tyskland så länge denna ansågs gå vinnande ur striden.
Inlagt av Mia ons, 2012-05-30 16:05
Tror Pilger och många andra har haft en osund tilltro till de utsagor som Assanges advokater kom med. Utsagor som visade sig inte stämma när domstolen granskade dem. Assange vägrade komma in för intervju, höll sig undan och lämnade sedemera landet. Han är misstänkt för våldtäkt, inte "överraskningssex" eller något annat påfund, och definitionen av begreppet våldtäkt skiljer sig inte mellan Sverige och andra västländer. Många våldtäktsfall klaras upp just genom intervjuer med de misstänkta förövarna. Att obstruera rättvisan, och hävda att svensk lag inte bör gälla honom är inte en rimlig ståndpunkt för Assange och hans anhängare. Det är extremt svårt att bli fälld för våldtäkt. Hade Assange låtit rättvisan ha sin gång och samarbetat med polis och domstol hade detta varit ur världen för flera år sedan och risken att han hade blivit fälld är marginell - oavsett skuld.
Inlagt av Fyfan för korru... ons, 2012-05-30 20:13
Till Mia. Har du läst artikeln? Är du insatt i fallet? Det är klart att han inte hade blivit friad från anklagelserna, hela den här historien är planerad/påhittad av makter mycket större än politiker och domstolar. Risken finns att han måste fly hela sitt liv då amerikanska underrättelsetjänster kommer jaga och döda han på ungefär som dem gjorde med Che Guevara. OM han kommer till domstolen finns ju alltid kommer han skickas till Guantanamo för terrorbrott och helt enkelt bli avrättad i en skogsdunge. Skulle inte vara första gången en svensk medborgare åker dit efter påtryckningar från världsmakterna....

Journalisten-podden

Senaste numret

Prenumerera

Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevet

Säg upp din prenumeration här

Ansvarig utgivare: Helena Giertta. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies