JO-kritik mot polisen för långsamhet

22 mars, 2012

En journalist på Expressen fick vänta två och en halv månad på att få ut material från en förundersökning som fanns hos polismyndigheten i Örebro. JO riktar nu kritik mot polisen för att man varit för långsam med att lämna ut materialet.

Det handlar om ett omfattande material från en mordutredning våren 2011. Dokumenten behövde i stora delar sekretessprövas. Journalisten var i första hand intresserad av övervakningsbilder och övervakningsfilm, samt förhörsprotokoll och beslagsprotokoll.

Begäran inkom den 30 mars 2011, men det dröjde till den 12 juni innan alla handlingar var utlämnade.

”Även med beaktande av materialets omfattning och de sekretessfrågor som aktualiserats har handläggningen, som polismyndigheten själv funnit, inte varit förenlig med grundlagens skyndsamhetskrav”, skriver justitieombudsmannen Hans-Gunnar Axberger i sin bedömning, och ger polisen kritik för handläggningen.

Kommentarer

Det finns 0 kommentarer på sidan.


Kommentera
Kommentarer på Journalisten är till för yrkesdebatt och är förhandsmodererade. Det innebär att de inte kommer att publiceras direkt. Kommentarer som innehåller hat, hot eller personpåhopp kommer inte att publiceras. Journalistens ansvariga utgivare ansvarar även för kommentarsfältet.

Journalisten-podden

Senaste numret

Prenumerera

Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevet

Säg upp din prenumeration här

Ansvarig utgivare: Helena Giertta. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies