JO-kritik mot ID-krav för att ta del av Palmeutredningen

19 maj, 2017

Justitieombudsmannen kritiserar Polismyndigheten för att man krävt att en person som önskat ta del av utredningen i Palmemordet skulle legitimera sig.

En person som ville ta del av Palmeutredningen hos Polismyndigheten i Kronoberg i Stockholm avkrävdes legitimation för att få komma in i lokalen. Anledningen angavs vara säkerhets- och brandbestämmelser. Personen tog tillbaka sin begäran eftersom rätten att vara anonym inte kunde tillgodoses.

Justitieombudsmannen (JO) kritiserar nu Polismyndigheten för att man inte tillgodosett rätten till anonymitet i enlighet med Tryckfrihetsförordningen. Polismyndigheten uppger i sitt svar till JO att ”även om kvarteret Kronoberg är klassat som skyddsobjekt måste emellertid allmänhetens rätt att anonymt ta del av allmänna handlingar på plats säkerställas”.

Myndigheten menar att det kan gå att lösa genom att personer får ta del av allmänna handlingar i rum som finns utanför skalskyddet. Polisen kommer därför att tydliggöra för personalen hur viktig rätten att vara anonym är, något som JO ser positivt på.

Taggar: JO

Journalisten-podden

Senaste numret

Prenumerera

Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevet

Säg upp din prenumeration här

Hatad

Ansvarig utgivare: Helena Giertta. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies