JO-kritik mot genomsökning av dator

27 april, 2012

Det var fel av Tullverket att inte låta SvD-journalisten Bertil Lintner närvara när man sökte igenom hans dator vid en inresa från Thailand.

Det anser Justititeombudsmannen (JO), som kritiserar Tullverket, skriver Svenska Dagbladets redaktionschef Martin Jönsson.

Det var i mars 2011 som Lintner tillsammans med ett 15-tal andra hemvändande Thailandsresenärer fick se sin dator beslagtas i en kontrollinsats på Arlanda. Tullverket ignorerade Lintners invändningar att han som journalist hanterar källskyddat material. Efteråt fick han veta att innehållet skannats, men inte om något kopierats.

JO Hans-Gunnar Axberger kritiserar Tullverket för att inte ha låtit Lintner närvara vid genomsökningen av datorn:

"Han konstaterar att tullen har en principiell rätt att granska innehållet, men att den som granskas har en ”väsentlig” rätt att närvara. Och om datorn kan innehålla sådant som myndigheten inte har rätt att ta del av är rätten att närvara i det närmaste ovillkorlig", skriver Martin Jönsson.

Kommentarer

Det finns 0 kommentarer på sidan.


Kommentera
Kommentarer på Journalisten är till för yrkesdebatt och är förhandsmodererade. Det innebär att de inte kommer att publiceras direkt. Kommentarer som innehåller hat, hot eller personpåhopp kommer inte att publiceras. Journalistens ansvariga utgivare ansvarar även för kommentarsfältet.

Journalisten-podden

Senaste numret

Prenumerera

Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevet

Säg upp din prenumeration här

Hatad

Ansvarig utgivare: Helena Giertta. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies