Gå direkt till textinnehållet

JK granskar chef efter medieuttalanden

Justitiekanslern har beslutat att granska en kriminalvårdschef som kritiserat en fackrepresentant för dennes uttalanden i SR P4 Göteborg och i Göteborgs-Posten.

I december uttalade sig en lokal klubbordförande för SEKO i Göteborgs-Posten och P4 Göteborg om bemanningssituationen på häktet i Göteborg.  

Under ett möte i den regionala samverkansgruppen för Kriminalvården region Väst uttalade en chef kritik mot klubbordförandens uttalanden i medierna. Enligt protokollet från mötet ska chefen ha uttryckt sin starka besvikelse ”över att vissa uttalande från facklig företrädare har försvårat rekryteringsläget och förvärrat bemanningssituationen”.

Justitiekanslern anser inte att uttalandet kan leda till straffansvar för brott mot repressalieförbudet och att någon förundersökning därför inte ska inledas i ärendet.

Annons Annons

”Omständigheterna är emellertid sådana att det finns anledning för Justitiekanslern att i särskild ordning granska den anmälda händelsen. Ett särskilt tillsynsärende ska därför inledas med anledning av de uppgifter som har lämnats i anmälan”, skriver JK i sitt beslut.

Fler avsnitt
Fler videos