JK granskar chef
efter medieuttalanden

15 maj, 2017

Justitiekanslern har beslutat att granska en kriminalvårdschef som kritiserat en fackrepresentant för dennes uttalanden i SR P4 Göteborg och i Göteborgs-Posten.

I december uttalade sig en lokal klubbordförande för SEKO i Göteborgs-Posten och P4 Göteborg om bemanningssituationen på häktet i Göteborg.  

Under ett möte i den regionala samverkansgruppen för Kriminalvården region Väst uttalade en chef kritik mot klubbordförandens uttalanden i medierna. Enligt protokollet från mötet ska chefen ha uttryckt sin starka besvikelse ”över att vissa uttalande från facklig företrädare har försvårat rekryteringsläget och förvärrat bemanningssituationen”.

Justitiekanslern anser inte att uttalandet kan leda till straffansvar för brott mot repressalieförbudet och att någon förundersökning därför inte ska inledas i ärendet.

”Omständigheterna är emellertid sådana att det finns anledning för Justitiekanslern att i särskild ordning granska den anmälda händelsen. Ett särskilt tillsynsärende ska därför inledas med anledning av de uppgifter som har lämnats i anmälan”, skriver JK i sitt beslut.

Senaste numret

Prenumerera

Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevet
Ansvarig utgivare: Helena Giertta. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies