Gå direkt till textinnehållet

Jigenius: ”TU-avhoppen hot mot PO”

Pär-Arne Jigenius, fd PO, befarar att svenska politiker kommer att följa Storbritanniens exempel och ersätta PO/PON med lagstiftning. Bakgrunden är Bonniertidningarna Dagens Nyheters, Sydsvenskan och Dagens Industris avhopp från TU.

Allmänhetens Pressombudsman och Pressens Opinionsnämnd finansieras av TU. DNs, Sydsvenskans och DIs avhopp från TU försvagar organisationen och kan också få efterverkningar på det självsanerande systemet. Det skriver fd PO Pär-Arne Jigenius på DN Debatt i dag.

Även om DNs tidningschef Gunilla Herlitz meddelat att man ska ”abonnera” på POs tjänster, så ser Jigenius en fara för hela systemet: ”En ny ordning där stora tidningar betalar sin andel direkt till POs huvudmannastiftelse betyder att den tidigare starka kopplingen mellan TU och PO/PON kraftigt försvagas. I den mån mindre tidningar tycker att DN slipper för billigt undan kommer pressens betalningsvilja för självsaneringen att minska.”

Han befarar också att PO/PON kan komma att läggas ned helt: ”I Storbritannien har PO/POn:s motsvarighet, Press Complaints Commission, lagts ned och nu förbereds ett mer reglerat och robustare system för att se till att pressetiken respekteras. Slutet på visan kan bli att svenska politiker inspireras av det brittiska exemplet”, skriver Pär-Arne Jigenius i debattartikeln i DN.

Fler avsnitt
Fler videos