Frv: Camilla Wahlman, SVT, Hans Lindeberg, ÖP, Viktoria Winberg, LT och Ricky Karström, P4 Jämtland. FOTO: op.se

Jämtlands medier går ihop för bättre täckning

8 mars, 2016

Sveriges Television, Sveriges Radio och Mittmedia-tidningarna i Jämtland går nu i hop i satsningen #rättvistäckning. Tillsammans ska man visa att den bristande bredband- och mobiltäckningen i länet riskerar att försvaga demokratin eftersom tillgången till information och journalistik inskränks.

I Jämtlands län är det ingen självklarhet med bra mobiltäckning. Utbyggnaden är bland den sämsta i landet och orättvisorna är stora, menar mediehusen i länet.

”Just nu pågår en utbyggnad av mobilnätet och fiber i vissa delar av Jämtlands län. Den som har tur och råkar bo eller befinna sig där det digitala nätet byggs ut kan glädja sig åt att plötsligt känna sig välkommen i den digitala världen. Förväntan om en snabb och säker uppkoppling – oavsett var man befinner sig - har blivit en slags självklarhet. Men vad händer när alla inte har tillgång till den digitala världen?” Det frågar sig SRs, SVTs, Länstidningens och Östersunds-Postens chefredaktörer och chefer i en debattartikel.

Under en dryg vecka kommer man därför på olika sätt, i sina medier, nyhetsbevaka bredbands- och mobilnätsfrågan. Sedan avslutas samarbetet med en paneldebatt i ämnet i Strömsund den 17 mars. Dit kommer makthavare att bjudas in.

– Vi har pratat ihop oss kring möjligheterna att samarbeta i ett projekt som kan visa på lokaljournalistikens betydelse. Det är väldigt viktigt för medborgaren att ha tillgång till den digitala världen, och alla fyra mediehusen i Jämtland har redan skildrat bristerna i utbyggnaden av framför allt fiber i vårt län. Så det här är ett sätt att göra självständig journalistik tillsammans med de andra mediehusen inför den avslutande paneldebatten, säger Camilla Wahlman, chef för SVT Jämtland.

Vad kan man vänta sig för granskningar?
– För oss på SVT handlar det mycket om att få publiken att berätta hur verkligheten ser ut, funkar det med bredbandet? Kan man driva sitt företag på en liten ort? Att visa på de orättvisa villkor det här leder till är viktigt.

Vad hoppas ni få ut av kampanjen?
– Jag vill inte kalla det för en kampanj, det är mer en satsning där vi vill väcka en lokalt avgörande och en viktig fråga. Vi hoppas såklart ge eko ända dit makten finns, samtidigt som det är viktigt för oss att den avslutande paneldebatten förs på en plats där problemen är stora.

Journalisten-podden

Senaste numret

Prenumerera

Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevet

Säg upp din prenumeration här

Ansvarig utgivare: Helena Giertta. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies