FOTO: Helén Karlsson/Forum

”Jag ville lyfta fram
en bortglömd person”

10 november, 2017

Samtal med När Fatima Bremmer upptäckte att det inte fanns någon biografi om journalistpionjären Ester Blenda Nordström beslöt hon att skriva en själv.

Boken Ett jävla solsken – En biografi om Ester Blenda Nordström har fått ett enormt gensvar och har nyligen nominerats till Augustpriset och till Stora fackbokspriset 2017.

Det gläder författaren och journalisten Fatima Bremmer.

– När jag arbetade med boken drevs jag av att lyfta fram en bortglömd person. Jag är glad att den tagits emot så positivt, för Ester Blenda Nordströms skull. Hon förtjänar verkligen att bli mer uppmärksammad.

Första gången Fatima Bremmer hörde talas om Ester Blenda Nordström var när hon som 20-åring pluggade journalistik. Redan då fascinerades hon av det hon fick höra om Sveriges första undersökande reporter.

Åren därefter bubblade reporterns namn upp ibland, och för omkring fem år sedan skrev Fatima Bremmer om henne i en serie reportage om kvinnliga pionjärer.

Men även om Ester Blenda Nordström varit föremål för en del forskning var det inte många som visste särskilt mycket om henne.

– Jag läste det fåtalet texter som fanns och samlade pressklipp. Men när jag började leta efter en biografi om denna spännande, fascinerande och viktiga kvinnliga journalist upptäckte jag att det inte fanns någon. Det gjorde mig både förbannad och frustrerad – så jag beslöt mig för att själv skriva en.

Under fyra års tid har hon arbetat med boken till och från och sökt material i bland annat arkiv och i memoarer och biografier där Ester Blenda Nordström varit omnämnd.

En släkting till Ester Blenda hade en koffert med delar av hennes kvarlåtenskap som Fatima Bremmer fick ta del av. I den fanns bland annat många bilder bevarade.

– Men det var först när jag fick kontakt med ett barnbarn till Ester Blendas bror Frithiof som jag kände att jag kunde skriva boken om hennes liv. Han hade en osorterad samling med många hundra brev som hon skrivit till sin bror.

– Ester Blenda Nordström har aldrig slutat förvåna och fascinera mig. Jag har levt med henne i bakhuvudet varje dag i flera år men aldrig tröttnat på henne. Som person var hon unik, komplex och motsägelsefull. Hon hade så många bottnar, hon var modig och banbrytande som journalist, äventyrare, barnboksförfattare, feminist, rösträttsaktivist...

Fatima Bremmer lyfter också fram henne som en lysande skribent och stilist.

– Jag kan verkligen tipsa om hennes böcker till dem som inte läst dem. Även hennes barnböcker har berört mig starkt. Hon gjorde en stor gärning och jag önskar att hon ska bli mer uppmärksammad.

 

Fotnot: I Journalisten (13/2017) publicerar vi ett utdrag ur boken Ett jävla solsken - En biografi om Ester Blenda Nordström och lottar ut fem böcker till läsarna.

Kommentarer

Det finns 1 kommentar på sidan.

Inlagt av Heikki Jalakas fre, 2017-11-10 16:20
Margareta Ståhl skrev redan 2002 en bok om både Ester Blenda och framförallt om hennes journalistik, "Signaturen Bansai". Det går att läsa lite mer om boken på http://jmg.gu.se/publicerat/bokserie/29._Signaturen_Bansai.
Samtal med

Senaste numret

Prenumerera

Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevet

Säg upp din prenumeration här

Ansvarig utgivare: Helena Giertta. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies