FOTO: Lina Haskel

"Jag vill ta reda på det nya svarta inom maffian"

9 november, 2018

Samtal med Kriminalreportern Ann Törnkvist är den första journalisten som får Grävfondens utbildningsstipendium. Nästa år bär det av till Sarajevo där hon hoppas få lära sig mer om ekonomisk brottslighet.

Ann Törnkvist som i våras gav ut boken Följ fucking order om det kriminella Södertäljenätverket, ska under tre månader göra praktik hos journalistgruppen Organized Crime and Corruption Reporting Project, OCCRP, i Sarajevo i Bosnien och Hercegovina. 
– Jag är så jävla glad. Före detta Jugoslavien är ett bra exempel på hur konflikter har gjort att den organiserade brottsligheten har växt och det ska bli spännande att se hur de arbetar inom OCCRP, säger hon.
 

Idag arbetar hon på Svenska Dagbladet där hon ska vara fram till årsskiftet.
– Det är den bästa redaktion jag någonsin har jobbat på, säger hon entusiastiskt.
När hon är klar med jobbet på SvD ska hon ta semester i januari. 
Exakt vad hon ska göra i Sarajevo vet hon inte än.
– Jag ska ringa dit när jag har slutat på Svenskan och höra när det är bäst att jag åker. Jag vill vara där när det är som mest folk i rörelse. 
En del av semestern ska hon ägna åt att förbereda sig inför utbildningen i Sarajevo.
Hur ska du göra det?
– Jag har köpt en väldigt torr bok som heter Criminal Capital som handlar om ekobrott som jag vill läsa inför resan eftersom de nog kan mycket om ekonomisk brottslighet där. Jag ska också ta en öl med alla mina källor i Sverige och fråga vad som är det nya svarta inom maffian.
 

 

 

Kommentarer

Det finns 0 kommentarer på sidan.


Kommentera
Kommentarer på Journalisten är till för yrkesdebatt och är förhandsmodererade. Det innebär att de inte kommer att publiceras direkt. Kommentarer som innehåller hat, hot eller personpåhopp kommer inte att publiceras. Journalistens ansvariga utgivare ansvarar även för kommentarsfältet.
Samtal med

Senaste numret

Prenumerera

Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevet

Säg upp din prenumeration här

Ansvarig utgivare: Helena Giertta. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies