Gå direkt till textinnehållet

”Jag tycker det vore oacceptabelt att åsiktsregistrera våra medlemmar”

UPPDATERAD. Tidigare i veckan riktade Arbetets Martin Klepke kritik mot Journalistförbundet som han anser ”fegar” om alternativmedierna. Nu svarar förbundet på kritiken.

I en intervju med Journalisten tidigare i veckan riktade Martin Klepke tuff kritik mot Journalistförbundet som han menar ”fegar” när det gäller alternativmedierna.

Detta efter att han tagit emot hat och hot på hela skalan från mejl till hembesök under sin tid på Arbetet, hot som ofta kommit från höger.

Journalistförbundets ordförande Ulrika Hyllert menar att det hat och hot som Klepke har utsatts för är helt oacceptabel, och att förbundet har prioriterat den här frågan i decennier.

Annons Annons

– Vi har ett omfattande demokratiarbete både i Sverige och internationellt. I flera år har vi aktivt fört dialog med polis och åklagare, och också sett ett större intresse att nu prata om de här frågorna. Vi har i flera år krävt utökat straffrättsligt skydd för journalister, vilket vi fick igenom förra året när regeringen tillsatte en utredning, säger Ulrika Hyllert.

Hon pekar också på att förbundet sedan länge har en särskild ombudsman som hjälper enskilda i ärenden om hat och hot, och att man har utbildat flera hundra medlemmar och arbetsgivare kring problemen de senaste åren.

Däremot håller Ulrika Hyllert med Martin Klepke om att det största hotet kommer från höger, från främlingsfientliga och högerextrema grupper.

– Vi delar den bilden och vi har också markerat mot makthavare och politiker som uttrycker sig på ett sätt så det blir uppviglande mot journalister, eftersom det triggar en svans. Jag tycker vi har varit tydliga i de delarna, min bild är ju att förbundet står oerhört stadigt i värderingsfrågorna.

Martin Klepke tycker att Journalistförbundet borde fundera på om alternativmediernas agenda stämmer överens med förbundets stadgar, att stå upp för demokratin och allas lika värde. På frågan om förbundet borde utesluta dess journalister som medlemmar svarade han: 

– Det finns inte ens en debatt om detta. Man bör åtminstone ta den och se vad den leder till.

Skulle man inte, som Klepke är inne på, kunna utesluta alternativmediernas journalister som medlemmar, om de nu bidrar till hat och hot?

– Vi har en yrkesetisk nämnd dit man kan anmäla journalister som man tycker bryter mot yrkesreglerna. Vi är inte ett förbund som frågar efter våra medlemmars åsikter, och jag tycker det vore oacceptabelt att åsiktsregistrera våra medlemmar. Om man blir medlem i förbundet så ställer man sig också bakom att följa våra stadgar och yrkesregler, säger Ulrika Hyllert.

– Självklart ska man också alltid polisanmäla hot, även när hotet är förklätt som journalistisk, fortsätter hon.

Finns det inte mer ni kan göra?

– Det finns alltid mer att göra och hat och hot är också en av de mest prioriterade frågorna. Jag tycker vi gör otroligt mycket kring det här, men däremot är jag inte nöjd. Det går verkligen inte att vara nöjd då det fortsatt är ett allvarligt problem.

En sak som förbundet jobbar på att för att förändra är lagen som innebär att en utgivare har två veckor på sig att ta bort en publicering som Jutitiekanslern anser kan leda till åtal för förtal.

– Idag kan en nätsajt publicera något olagligt och ta bort det inom 14 dagar och så slipper man straff. Det tycker inte vi är rimligt, säger Ulrika Hyllert.

I ett mejl till Journalisten kommenterar Martin Klepke Ulrika Hyllerts svar på kritiken:

"Jag vill inte ha och har aldrig velat ha eller på minsta sätt förespråkat att ”åsiktsregistrera medlemmar”. Det är ju befängt! Jag har aldrig sagt så och har aldrig föreslagit det och jag vill inte det. Den som förde in åsiktsregistrering i debatten var Ulrika Hyllert. Inte jag. Min debatt handlar om något helt annat, det handlar om Journalistförbundets inställning till demokratin kontra hot och hat. Det har ingenting med åsiktsregistrering att göra" skriver Martin Klepke i sitt mejl.
 

Fler avsnitt
Fler videos