"Jag tror på livegranskning"

19 mars, 2012

Samtal med

I torsdags förra veckan började Aftonbladets tredje live-granskning, denna gång av Polisen. Ett koncept som Maria Trädgårdh, projektchef på nyhetsredaktionen, är nöjd med.
- Vi kan bara rekommendera andra att testa. Dels för att det är roligt, dels för att det ger oss mer.

Varför en live-granskning?

- Alla är inte journalister. Men tiotusentals läsare är fler än fyra reportrar. Att göra öppna granskningar betyder att vi får in oerhört mycket material och tips, betydligt mer än vad vi skulle få in om vi jobbar ensamma i ett stängt rum.

- Vi tycker att det är bra att ha en öppen granskning där vi får hjälp av läsarna med olika tips.

Syftet?

- Idén med att livegranska är att att låta läsarna vara med i hela granskningsprocessen, de kan följa reportrarnas öppna arbete på nära håll, tipsa och medverka med kommentarer.

Hur många är det som jobbar med granskningen?

- Vi är tre reportrar, varav en hanterar all statistik och research, en redaktör, en it-utvecklare, en fotograf och jag, som projektchef.

Tror du att fler medier kommer att ta efter?

- Jag tror mycket på den här utvecklingen. Läsarna känner sig välkomna och vi får in material som vi kanske inte skulle få in.

 - Egentligen är det ingen större skillnad på den traditionella granskningen och den öppna, som vi jobbar med nu.

Hur länge ska ni arbeta med polisgranskningen?

- En månad, men jag kan inte säga exakt tid. Vi får se hur det går.

Kommentarer

Det finns 1 kommentar på sidan.


Kommentera
Kommentarer på Journalisten är till för yrkesdebatt och är förhandsmodererade. Det innebär att de inte kommer att publiceras direkt. Kommentarer som innehåller hat, hot eller personpåhopp kommer inte att publiceras. Journalistens ansvariga utgivare ansvarar även för kommentarsfältet.
Inlagt av Josaih Helfil tis, 2012-03-20 05:36
Det första rätta AB har gjort på åratal, så det förtjänar de beröm för. Synd att man bara får en liten del av sanningen.
Samtal med

Journalisten-podden

Senaste numret

Prenumerera

Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevet

Säg upp din prenumeration här

Ansvarig utgivare: Helena Giertta. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies