Gå direkt till textinnehållet

”Jag trodde inte jag skulle sakna det så här mycket”

Karin Lennmor blir ny kunglig kommentator i Expressen, ett år efter att hon slutade som chefredaktör för Svensk Damtidning. Saknaden blev helt enkelt för stor.

I juli förra året slutade Karin Lennmor som chefredaktör på kungliga nyhetstidningen Svensk Damtidning efter 24 år. Från och med 1 juli blir hon kunglig kommentator och krönikör i Expressen. Hon beskriver det som att hon tidigare haft förmånen att själv styra en kunglig lustjakt, och nu blir ”en i besättningen på en riktig oceanångare”.

Grattis till jobbet!
– Tack så mycket! Det har snart gått ett år sedan jag slutade, och jag har gått och funderat på vad jag vill göra, så det här känns så himla roligt.

Har du saknat jobbet?
– Jag trodde inte att jag skulle sakna det så mycket som jag har gjort. Jag spred ut lite grann på stan att jag var intresserad av att jobba, och så högg Expressen på det. Det känns så perfekt att komma till Expressen som krönikör. Jag ska inte jobba som reporter och vara ute i fältet och jaga kungligheter, utan jag ska mer finnas med som något slags expertis i bakgrunden, och skriva krönikor.

Annons Annons

Men lite ute i fältet måste du väl ändå vara om du ska hänga med i vad som händer i kungafamiljen?
– Ja, självklart. Jag bor själv på Öland på somrarna bara ett par kilometer från Soliden så det blir ganska lätt för mig att hänga runt där när det blir festligheter. Sedan ska jag vara med i Expressen TV som kommentator också.

Du har tidigare berättat att du skällt på folk som slutat och ändå sedan suttit i TV-soffor och kommenterat, nu ska du själv göra det …
– Jo, men jag har en tillhörighet, jag tillhör Expressen. Man ser så ofta tyckare som bara sitter och tycker saker i egenskap av sig själva. Jag tillhör Expressens team.

Vad kommer krönikorna att handla om?
– De kommer att handla aktualiteter om det svenska kungahuset, vi har ett kungahus där det händer mycket saker. Men sedan också titta på vad som händer i andra kungahus. Jag har dessutom mycket att berätta, eftersom jag har bevakat kungahuset i 36 år.

Karin Lennmor börjar den 1 juli och dyker rakt in i firandet av kronprinsessans 40-årsfirande.

– Jag tycker att det är så himla starkt av Expressen att våga ta med en 60-årig gammal papperstidningsräv i det här gejmet. Det är inte så vanligt nuförtiden. Det är modigt av dem att satsa på en 60-årig tant, säger Karin Lennmor.

Fler avsnitt
Fler videos