”Jag ska tillbaka till medeltiden”

7 april, 2021

FOTO: Privat Samtal med Frilansjournalisten Ulrika Flodin Furås har tilldelats Olle Engkvists stipendium om 37 000 kronor för att researcha kvinnorna i stadsodlingens historia.

Ulrika Flodin Furås har som redaktör för tidskriften Koloniträdgården förundrats över hur sällan kvinnor lyfts fram i berättelserna om städernas trädgårdar och odlingar och om koloniträdgårdarnas framväxt i stadsmiljöerna.

– I Sverige är det i princip bara Anna Lindhagen som nämns och hon var en fantastisk person, men det finns många fler. Under hungeråren 1916-1917 anlitade Stockholms livsmedelsnämnd flera kvinnliga trädgårdsrådgivare som skulle informera folk om hur man odlar potatis, bland dem Märta Gustafsson som jag tycker är intressant. Det fanns väldigt få kvinnliga trädgårdsmästare i Sverige på den tiden, berättar Ulrika Flodin Furås.

Hennes research kom av sig under pandemin, men i somras började hon arrangera odlingsvand-ringar i Stockholm med föredrag om kvinnorna i stadsodlingens historia.

– De blev väldigt populära. Tanken är att researchen ska leda till artiklar och så småningom en bok. Det är ett oskrivet område så jag måste ner i arkiven, och det är tidskrävande. Jag tänkte också ta med drottning Kristinas visioner för Kungsträdgården, kålgårdar, malmgårdarna i Stockholm och landerierna ute i landet, och stadsodling i några andra länder i Europa.

Så du ska researcha ända till 1600-talet?
– Jag ska tillbaka till medeltiden. Stadsodling har funnits oerhört länge och är ett väldigt roligt sätt att lära sig historia.

Kommentarer

Det finns 0 kommentarer på sidan.


Kommentera
Kommentarer på Journalisten är till för yrkesdebatt och är förhandsmodererade. Det innebär att de inte kommer att publiceras direkt. Kommentarer som innehåller hat, hot eller personpåhopp kommer inte att publiceras. Journalistens ansvariga utgivare ansvarar även för kommentarsfältet.
Samtal med

Senaste numret

Prenumerera

Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevet
Ansvarig utgivare: Helena Giertta. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies