Gå direkt till textinnehållet

”Jag ska tillbaka till medeltiden”

Frilansjournalisten Ulrika Flodin Furås har tilldelats Olle Engkvists stipendium om 37 000 kronor för att researcha kvinnorna i stadsodlingens historia.

Ulrika Flodin Furås har som redaktör för tidskriften Koloniträdgården förundrats över hur sällan kvinnor lyfts fram i berättelserna om städernas trädgårdar och odlingar och om koloniträdgårdarnas framväxt i stadsmiljöerna.

– I Sverige är det i princip bara Anna Lindhagen som nämns och hon var en fantastisk person, men det finns många fler. Under hungeråren 1916-1917 anlitade Stockholms livsmedelsnämnd flera kvinnliga trädgårdsrådgivare som skulle informera folk om hur man odlar potatis, bland dem Märta Gustafsson som jag tycker är intressant. Det fanns väldigt få kvinnliga trädgårdsmästare i Sverige på den tiden, berättar Ulrika Flodin Furås.

Hennes research kom av sig under pandemin, men i somras började hon arrangera odlingsvand-ringar i Stockholm med föredrag om kvinnorna i stadsodlingens historia.

Annons Annons

– De blev väldigt populära. Tanken är att researchen ska leda till artiklar och så småningom en bok. Det är ett oskrivet område så jag måste ner i arkiven, och det är tidskrävande. Jag tänkte också ta med drottning Kristinas visioner för Kungsträdgården, kålgårdar, malmgårdarna i Stockholm och landerierna ute i landet, och stadsodling i några andra länder i Europa.

Så du ska researcha ända till 1600-talet?
– Jag ska tillbaka till medeltiden. Stadsodling har funnits oerhört länge och är ett väldigt roligt sätt att lära sig historia.

Fler avsnitt
Fler videos