Gå direkt till textinnehållet

”Jag såg ett behov av lokaljournalistik”

Efter 40 år i Stockholm har journalisten Marianne Rönnberg Galmor återvänt till Skåne, till Bjuv där hon bodde som barn. Men hon saknade lokaljournalistik om kommunen och startade därför den lokala webbtidningen Bjuvsnytt.se.

Marianne Rönnberg Galmor har arbetat för bland annat TV4, TT, Expressen och Svenska Dagbladet. Hon berättar hur det var att komma hem till Skåne som journalist:

– Som alla andra stora tidningar i dag krymper Helsingborgs Dagblad. Lokaltidningen är mer av ett annonsblad och kommer bara en gång i veckan. Jag såg ett behov, en lucka att fylla. Många människor i Bjuvs kommun har slutat prenumerera på Helsingborgs Dagblad. Det finns inte mycket för dem att läsa om sin egen kommun.

Marianne Rönnberg Galmor startade därför för fyra månader sedan den lokala webbtidningen Bjuvsnytt.se. Tillsammans med en frilansfotograf arbetar hon än så länge på ideell basis.

Annons Annons

Varför lokaljournalistik?
– Det var så uppenbart för mig som har hållit på med publicistisk verksamhet i så många år att det fanns ett behov. Sedan ger det mig väldigt mycket som person. Det genererar ny information om ett samhälle jag inte har bott i på över 40 år.

Varför inte en papperstidning?
– Därför att papper och porto kostar. Dessutom använder fler och fler människor internet i dag, och inte bara unga människor, som man kanske kan tro.

Hur ser finansieringen ut?
– Jag har finansierat webbtidningen ur egen ficka. Jag hoppas att jag tids nog kommer att kunna anställa åtminstone en reporter på halvtid, och att det finns någon i trakten som vill ha en sådan tjänst.

Vad har du fått för respons?
– Människor jag möter är förvånade över kvalitén på tidningen. Alla är lika glada och nyheten har spridit sig som en löpeld. Folk frågar sig varför ingen har kommit på idén att göra något sådant tidigare.

 

Fler avsnitt
Fler videos