"Jag såg en chans att
göra mitt drömreportage"

1 december, 2016

Samtal med Matilda Lann, mastersstudent och frilansjournalist, ska åka till Mocambique och filma med den nya tekniken 360 grader. Reportaget handlar om ett lyxhotell som övergivits och tagits över av lokalbefolkningen.

Matilda Lann går nu en kurs som heter Digitalt berättad journalistik på journalistutbildningen vid Stockholms universitet, JMK. I kursen ingår att göra ett längre reportage. Hon valde att resa till Mocambique.

Varför valde du att åka till Mocambique?
– Vi har ett slutprojekt på kursen där vi får välja vilken typ av reportage vi vill göra: radio, podd eller filma i 360 grader. Jag valde 360 för det är en ny spännande teknik som jag inte jobbat med tidigare. Dessutom såg jag en chans att göra mitt drömreportage.

Vad är ditt drömreportage?
– Det finns ett övergivet lyxhotell från kolonialtiden i Mocambique, i staden Beira. Gästerna uteblev och hotellet gick i konkurs efter åtta år. I stället har hotellet ockuperats av människor som bor där, ungefär 3 000 personer. Jag ska åka dit och göra reportage om de som bor på hotellet, hur detta mikrosamhälle fungerar.

Varför har du valt att filma i 360?
– Jag tror att det lämpar sig bra på ett sådant ställe. Genom att filma i 360 kan man titta åt olika håll, till höger, vänster, framåt, bakåt. På hotellet händer så mycket hela tiden. Vid entrén kanske barn leker, tittar man åt höger kan en kvinna hänga tvätt, till vänster kanske barn rullar på bildäck. Jag tror att miljön lämpar sig att beskrivas i 360 grader. Dessutom är det spännande att använda en ny teknik och se hur den fungerar journalistiskt.

Vad ska du göra av reportaget?
– Jag hoppas kunna sälja det till tidningar eftersom jag även kommer att göra klassiska reportage med text och bild. Jag har även tänkt att pitcha in filmen till en mindre filmfestival. Vi får se hur det går. Det beror på vad jag kommer hem med för material.

Samtal med

Senaste numret

Prenumerera

Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevet
Ansvarig utgivare: Helena Giertta. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies