Gå direkt till textinnehållet

”Jag såg alla orättvisor som drabbade folket”

Frilansjournalisten Lena M Fredriksson har besökt Västbanken i Palestina många gånger. Nu har hon skrivit en bok om livet för de människor som lever under Israels ockupation.

För nio år sedan lockades Lena M Fredriksson med på en studieresa till Västbanken av en kurskamrat från journalistutbildningen.

– Jag var inte så pigg på att resa. Men när jag väl kom dit så blev jag fast, berättar hon. Jag såg alla orättvisor som drabbade det palestinska folket och alla förbud de måste rätta sig efter. Samtidigt mötte jag mycket värme och generositet.

Sedan dess har det blivit flera resor.

Annons Annons

– När någon efterlyste en bok om palestinierna och deras vardag under ockupationen, så tänkte jag att den kan jag ju göra.

På Västbanken intet nytt? – Att leva under långvarig ockupation är framför allt en fotobok. Lena M Fredriksson har velat hålla texterna korta och lättillgängliga med mycket fakta om hur ockupationen drabbar de palestinier som har fel färg på sitt identitetskort och på bilens nummerplåtar. Är de gröna visar det att de bor på Västbanken och då blir vardagslivet komplicerat.

Det finns en orsak till att Lena M Fredriksson har valt att skriva om livet för palestinierna på Västbanken.

– Jag tycker att de har hamnat litegrand i medieskugga. Därför vill jag lyfta fram dem och berätta hur de har det.

– Det är mest när det blir oroligheter som vi får veta något om situationen på Västbanken, tycker Lena M Fredriksson. Jag ville visa människorna – som är precis som du och jag och inga galna terrorister. De flesta väljer att protestera med ickevåldsmotstånd och fredliga demonstrationer.

Exemplen på hur palestinier stoppas och trakasseras är många i boken.

– Som västerlänning är det svårt att föreställa sig den instängdhet palestinierna på Västbanken lever i. Som de som inte kan resa till havet som ligger två mil bort för att de inte får tillstånd av israeliska myndigheter. Eller att patienter som ska till sjukhus i Israel måste bäras över till en ny ambulans för att den palestinska inte får köra över gränsen.

– Men jag vill poängtera att jag inte träffat en enda palestinier på Västbanken som uttryckt något antisemitiskt om det israeliska folket. De jag pratat med kritiserar Israels politik, men säger att folken har levt sida vid sida tidigare, och att det skulle kunna vara möjligt igen.

Med boken vill hon göra palestiniernas röst hörd.

– De vill att vi som besökt dem ska berätta om deras situation så att omvärlden förstår och agerar.

Fler videos
Fler avsnitt