Gå direkt till textinnehållet

”Jag måste undvika denguefebern”

Fotograf Jan Fleischmann har fått ett kompetens- och utvecklingsstipendium från Journalistförbundet för att åka på ett redaktionsbesök till Cuiabá, Brasilien.

Vilken redaktion ska du besöka?
— Tidningen heter Revista Camalote, det är en tidskrift med inriktning på miljö, natur och turism.

Vad hoppas du få ut av besöket?
– Jag hoppas få möjlighet att se hur de arbetar, och kanske få bidra med något också. Min portugisiska är inte så flytande att jag klarar att jobba med det dagliga arbetet.

Jan Fleischmann har en bakgrund på Mariestads-Tidningen som fotograf, där han arbetade i ungefär 25 år. Numera är han frilans och den stora passionen är vilda djur. Han har givit ut flera böcker om vilda djur, bland annat boken Jaguar, Tiger, Lejon, Leopard 2008 som nu ska ges ut i en ny version i England med delvis nya bilder och berättelser.

Han har också sedan 1989 arbetat för tidningen Svensk Damfotboll och dokumenterat landslaget, Gothia Cup och VM-turneringar bland annat.

Inte långt ifrån Cuiabá, där Revista Camalotes redaktion finns, ligger Pantanal som är ett av världens mest unika naturområden, nästan tre gånger större än Portugal med hundratals olika djurarter, bland andra jaguar och puma.

– Jag hoppas naturligtvis att kunna tillbringa tid där också. Men jag får lov att resa så sent som möjligt under giltighetstiden av stipendiet – det går ut den 31 juli – för att undvika den värsta perioden av denguefeber. Sjukdomen finns i Cuiabá, men inte i Pantanal – där flodvattnet ständigt är i rörelse.

Fler avsnitt
Fler videos