Gå direkt till textinnehållet

”Jag hoppas att fredspriset skyddar Novaja Gazeta”

Det ryska medie- och människorättsprojektet OVD-Infos grundare Grigory Okhotin är glad över fredspriset till Novaja Gazetas chefredaktör. Det är också ett pris till Anna Politkovskaja, säger han. ”Den främsta utmärkelsen man kan få för riktigt bra journalistik i Ryssland, det är att bli dödad.”

Imorgon torsdag delar svenska människorättsorganisationen Civil Rights Defenders ut sitt årliga pris Civil Rights Defender of the Year Award till det ryska medie- och människorättsprojektet OVD-Info.

OVD-Infos medgrundare Grigory Okhotin, journalist, och Daniil Beilinson, programmerare, är i Stockholm för prisceremonin. OVD-Info drog igång för tio år sedan, och fungerade till en början enbart som ett slags nyhetsbyrå med fokus på politisk förföljelse i Ryssland. Organisationen samlar in och för vidare information om godtyckliga frihetsberövanden och annan form av statlig repression, av aktivister, journalister och oppositionella.

– Vi tror att information skyddar. Det blir svårare för staten att fortsätta sin förföljelse om medier rapporterar om ett fall. Det är därför vi arbetar som en nyhetsbyrå, säger Daniil Beilinson när Journalisten träffar honom och Grigory Okhotin.

Verksamheten har vidgats. Idag erbjuder man också juridisk assistans till människor som exempelvis frihetsberövas vid fredliga demonstrationer, och man analyserar data och åskådliggör som en tankesmedja de stora repressiva tendenserna i Ryssland, till exempel ny lagstiftning.

Många olika medier använder deras information, även en del regimtrogna kanaler. Grigory Okhotin betonar att de visserligen har ett aktivistiskt syfte med sin verksamhet, men att den information de samlar in och för vidare inte är partisk.

– Vi är aktivister, men vi är också journalister. Vi har en neutral ton, vi verifierar och kontrollerar fakta. Vi skriver aldrig att en elak kille har spärrat in en snäll kille.

Verksamheten finansieras till stor del genom crowdfunding. OVD-Info har 100 000 privata donatorer och drar in runt två miljoner kronor i månaden, uppger grundarna.

– Majoriteten av donatorerna är ryska medborgare mellan 25 och 45 år gamla.

Organisationen har bemanning dygnet runt alla årets dagar. Mer än 1 000 volontärer svarar i telefonen dit den som frihetsberövas eller behöver annan hjälp kan ringa när som helst. När stora demonstrationer är på gång, som i januari 2021, bemannar OVD-Info upp. Som mest har man registrerat drygt 5 000 frihetsberövanden per dag, men siffran varierar stort.

Hur ofta grips journalister som bevakar demonstrationer?
– Det beror på lokala beslutsfattares attityd. Ibland sker det på ett väldigt genomtänkt sätt. I januari massarresterades journalister i Moskva och Sankt Petersburg. Man ville inte ha vittnen till polisbrutaliteten mot demonstranterna, säger Grigory Okhotin.

– De ville visa att man inte går säker som journalist, säger Daniil Beilinson.

Den omtalade lagen om utländska agenter har existerat i nio år. Till en början omfattade den bara frivilligorganisationer och politiska aktivister, för att de senaste åren ha utvidgas till att också lista medier och enskilda journalister. 

Även OVD-Info omfattas sedan bara någon månad av den kontroversiella lagen. De drabbas i mindre omfattning än enskilda journalister, bedömer de. Regelverket är lite mindre strikt för organisationer.

– Nästan alla oberoende medier är på listan idag. För enskilda journalister betyder det att de inte ens kan skriva inlägg i sociala medier utan att märka dem med varningen om att det är skrivet av en utländsk agent, säger Daniil Beilinson.

Efter tre varningar kan den som råkar eller avsiktligt bryter mot den komplicerade regelsamlingen anklagas för brott och få fängelse upp till fem år.

– Ingen vågar anställa dig. De här individerna är i praktiken på självmordets rand, menar Daniil Beilinson.

Tillsammans med nyhetskanalen Meduza har de dragit igång en namninsamling mot lagen om utländska agenter. Hittills har 180 000 människor skrivit på mot lagen.

– Det är lite färre än vi hoppades på, men fortfarande ett bra intyg på solidaritet gentemot de som drabbats eller ännu inte drabbats av lagen.

Priset de tar emot i Stockholm imorgon kväll är viktigt eftersom det ger ett erkännande åt det arbete de och deras många volontärer genomför, menar OVD-Infos grundare.

Att Novaja Gazetas chefredaktör Dmitrij Muratov förra veckan tilldelades Nobels fredspris var kontroversiellt i Ryssland, konstaterar Grigory Okhotin. Många hade väntat sig att priset skulle gå till oppositionsledaren Aleksej Navalnyj och/eller den belarusiska oppositionsledaren Maria Kalesnikava. 

– Jag blev personligen på gott humör. Putin vill helst ha priset själv, och jag var rädd för att något dåligt på nytt skulle hända Aleksej Navalnyj om han fått priset, säger Grigory Okhotin.

Att tilldela Muratov fredspriset var ett bra beslut, tycker han. Novaja Gazeta är en ledande oberoende tidning som ännu inte omfattas av lagen om utländska agenter. Han hoppas att priset kan skydda tidningen och dess chefredaktör, öka Muratovs inflytande och position som någon som kan prata med både regimen och civilsamhället.

– Sedan ska man komma ihåg att det här priset också går till Anna Politkovskaja och de andra mördade journalisterna på Novaja Gazeta. Man ska komma ihåg att den främsta utmärkelsen man kan få för riktigt bra journalistik i Ryssland, det är att bli dödad.

Fler avsnitt
Fler videos