Gå direkt till textinnehållet

”Jag har inget eget vinrum på jobbet”

Dennis Pettersson på Helagotland.se är en av 129 journalister som fått utbildningsstipendium från Journalistförbundet. För pengarna – 50 000 kronor – ska han gå en sommelierutbildning på Restaurangakademin i Stockholm.

– Jag är intresserad av mat och dryck och har haft en vinblogg som varit kopplad till Helagotland.se där jag i krönikeform har tipsat om öl och vin. Den har varit vilande ett tag men nu har vi talat om att väcka den till liv igen och att ha materialet även i tryckt form, säger Dennis Pettersson.

Dennis Pettersson har sökt stipendiet ett par-tre gånger och i år gick det vägen. Det han främst vill lära sig är hur man beskriver dryck.

– Hittills har jag varit lekman och gjort det här på hobbynivå. Folk blir bättre och mer pålästa och då måste man ju själv hänga med. Ska man skriva om det för en större grupp måste man kunna göra det på ett bra sätt.

Annons Annons

Vinintresset har funnits med länge, likaså intresset för att laga mat och kombinera med dryck.

– Jag tror att Gotland kan vara det bryggeritätaste länet i Sverige. Det kommer ut väldigt mycket på marknaden som jag försöker vara snabb med att testa.

Själva provandet kommer förmodligen att få ske på fritiden även i fortsättningen.

– Det är inte så att jag kommer att ha mitt eget lilla vinrum på redaktionen.

Kursstarten ligger i augusti, det är tretton kurstillfällen där det ingår provning av dryck, att lära sig kombinera mat och dryck och även hur man beskriver mat- och dryckupplevelser. En av Dennis Petterssons förebilder är Carl-Jan Granqvist som gjort sig känd genom sina målande beskrivningar av vin.

 – Jag hoppas verkligen att kursen blir av, med tanke på coronapandemins verkningar.

Fler avsnitt
Fler videos