Gå direkt till textinnehållet

”Jag har fått mejl från personer som berättar att podden har förändrat deras liv”

Vid sidan av sitt arbete som nyhetsredaktör och presentatör på Mix Megapol producerar Emilie Olsson en av Sveriges största poddar, Älskade psykopat, som på kort tid blivit en av Sveriges största. 

Älskade Psykopat, som drivs av Bauer Media, bjuder i varje avsnitt in en gäst med egna erfarenheter. Det handlar om män och kvinnor i olika åldrar som anonymt berättar vad de har upplevt med en psykopat eller narcissist. Det kan handla om en kärleksrelation, familjemedlem, chef eller arbetskollega.

I varje avsnitt samtalar skaparen och programledaren Emilie Olsson också med relationsexperten och krishanteraren Micahel Larsen, som analyserar gästens berättelse. Han har även ett avsnitt i varje säsong de diskuterar destruktiva relationer, psykopati och narcissism.. 

Emilie visste redan som tonåring att hon en dag ville göra ett program om relationer.

Annons Annons

– Sen var jag med om en egen erfarenhet för några år sedan med en psykopat eller narcissist, jag vill inte gå in närmare på det, men så fick jag idén. Först ville jag göra en bok, men när jag började jobba på Bauer Media såg jag att de sökte poddidéer, säger Emilie Olsson.

Så sent som 2020 blev den nominerad till Guldörat i kategorierna Årets podd och årets genombrott. Nyligen låg den topp tre i landet över Sveriges popläraste podcasts i alla kategorier. 

När vi pratade med Emilie Olsson förra veckan hade den ungefär 57 000 unika lyssnare, bara under den veckan. 

Trodde du att det skulle bli så stort som den blev?
– Nej, absolut inte. Jag visste att det var ett ämne som är inne och i tiden, men det fanns ingen podd som på det här sättet bjuder in en gäst som berättar i dokumentär stil om det. Det gick väldigt fort så blev det stort, säger hon.

I takt med att podden har vuxit sig allt större får Emelie dagligen meddelanden eller mejl från lyssnare som vill dela med sig hur den hjälpt dem att ta sig ur destruktiva relationer. Eller bara fått den att känna sig mindre ensamma om sina erfarenheter. 

Hur kan ett sånt mejl se ut?
– Oftast börjar det med att de tackar för podden, jag har också fått mejl från personer som berättar att podden har förändrat deras liv. Det har fått folk att förstå vad man själv har varit med om. Man känner att man gör nytta för många människor, och det är otroligt tacksamt att jag får känna så.

Vilka varningstecken bör man se upp för hos dem man möter?
– Varningsklockorna för en psykopat eller narcissist i en relation handlar ofta om att det går väldigt fort i början, oftast beskriver gästerna som att det känns för bra för att vara sant. Man bli överöst med komplimanger, man känner sig utvald, allt går snabbt. Det kan handla om att man flytta ihop efter några veckor. 

Man bör också fundera lite extra om man isoleras tillsammans med partnern, eller om personen inte har så många vänner – och vill umgås väldigt intensivt.

– Sen kan det också finnas individer som inte har de här dragen, eller personer som inte är psykopater eller narcisser som har lite av de här dragen också. Men det handlar om graden av det. 

Vad är nästa steg för podden och dig? 
– Jag har planer på att skriva en bok, någon sorts handbok. I framtiden vore det kul att göra det här till en serie, på webb-tv eller tv. Att göra det med skådespelare som får iscensätta berättelserna.

Den här säsongen möter Emilie bland annat den diagnostiserade psykopaten Kalle, ett avsnitt som släpptes den 5 april.

Fler avsnitt
Fler videos