Gå direkt till textinnehållet

”Jag har alltid varit intresserad av granskande journalistik”

Snezana Bozinovska, redaktör för GPs grävgrupp, är en av tre nominerade till Pennskaftspriset 2020.

– Det känns jätteroligt att vara nominerad, jag fick reda på det via Journalisten. Hedrande så klart, det är ju ett fint pris som gått till många duktiga kvinnliga journalister, säger Snezana Bozinovska.

I motiveringen till nomineringen står det bland annat att du lyft journalistiken och möjliggjort viktiga granskningar. På vilket sätt har du arbetat för att göra det?
– Tidningen har satsat på granskande journalistik under en längre period. Tidigare var jag nyhetsredaktör men jag har alltid varit mest intresserad av granskande journalistik. Jag har haft mer tid att satsa på det här de senaste två åren. Jag tror mycket på att man ska göra granskningar som man själv är väldigt intresserad av och brinner för, så att det blir reporterns egen kraft som driver arbetet framåt.

I GPs grävgrupp ingår fyra personer och Snezana Bozinovska som är redaktör. Man kan också komma från en annan avdelning, till exempel sporten eller kulturen, om man har en bra idé som man vill genomföra tillsammans med någon av grävgruppens reportrar.

– Jag tillsammans med nyhetschefen avgör vilka granskningar som ska genomföras, men annars är det klassiskt redaktörsarbete, jag arbetsleder reportrar, läser texter, kommer själv med idéer och försöker själv vara aktiv i processen.

I nomineringen nämns också podden ”Systrar” som också gjordes inom ramen för GPs grävgrupp och hade sin upptakt i en rättegång som gällde sexhandel med unga skolflickor i Göteborg.

– Det var första gången vi gjorde en granskande podd. Jag sysslar ju mest med text. Jag fick lyssna på en massa poddar och studera hur de var uppbyggda, hur man skulle tänka. Jag kontaktade till och med en kollega på Kaliber och frågade hur långt ett poddavsnitt kunde vara ungefär. Det var något nytt för mig, men jag tyckte det var så kul att själv läsa på och lära mig något nytt.

Hur kom podden till?
– Det började som ett klassiskt polisarbete, att våra krim-reportrar skrev om det här speciella fallet. Det blev en rättegång som bevakades. En av våra reportrar Michael Verdicchio, bestämde att han ville titta mer på det ämnet. Det var så många unga tjejer och så många män inblandade, han ville verkligen komma nära. Det var så det började, att han tog kontakt med tjejerna i det materialet.

Var det bestämt att det skulle bli en podd då?
– Nej, det var det inte. Det kom senare. När tjejerna började säga att de kunde tänka sig att ställa upp på intervjuer så fick de också berätta hur de ville förmedla sina berättelser. Många var unga, läste inte traditionella papperstidningar. De lyssnade mycket på poddar och det var viktigt att berättelsen gjordes med deras röster och på deras nivå. Michael Verdicchio har ju också arbetat på radion tidigare, så han behärskade formatet. Vi bestämde oss för att testa.

Podden kom inte att handla enbart om det specifika rättsfallet.

– Vi försökte visa på samhällsstrukturen. Vi tog hjälp av 16 tjejer och transpersoner, som vi hittade via organisationer och sociala medier, som vittnade om liknande erfarenheter. Sedan kartlades också männen, torskarna. GP lanserade även en telefonsvarare för personer med erfarenhet av sexhandel, där kvinnor från hela landet för första gången delade med sig av sina upplevelser, en del av de berättelserna publicerades också.

– Jag vill också tillägga att jag arbetsleder en fantastisk grupp som är väldigt rolig att jobba med, och just när det gällde podden Systrar så var det otroligt många inblandade bakom kulisserna. Tanken var ju att locka en ung publik till podden, men även föräldrar och andra vuxna som kanske jobbar med barn och ungdomar. Det är jätteroligt att materialet nu används av tjejjourer som utbildningsmaterial.

Priset på 10 000, vad skulle det gå till, om du skulle vinna?

 

– Åh, ingen aning, men lite firande på redaktionen skulle det säkert bli.

 

 

Fotnot: Föreningen Pennskaftet, som delar ut priset, är en förening för kvinnliga journalister och fotografer i Sverige som funnits sedan 1988.  Syftet med föreningen är att stärka kvinnliga journalister i deras yrkesutövning. Övriga nominerade är Elinor Torp, Dagens Arbete, och Josefin Sköld, Dagens Nyheter.

Fler avsnitt
Fler videos