”Jag hade svårt att se i en kvart”
Journalister i Istanbul utsattes för både polisvåld och godtyckliga arresteringar den gångna helgen. Internationella organisationer fördömer attackerna. SRs Katja Magnusson har fått tårgas på sig vid upprepade tillfällen.
Minst åtta journalister arresterades i Istanbul i söndags, och medierepresentanter utan presskort fick inte tillträde till avspärrat område kring Taksimtorget. Det rapporterar Reportrar utan gränser, som också berättar om flera olika fall av brutala ingripanden från poliser mot journalister. Arresteringar och polisvåld ska ha drabbat både turkiska och utländska journalister, liksom tårgas och vattenkanonser som användes brett i området.
Journalister ska också ha fått bildmaterial förstört den gångna helgen.
Sveriges Radios korrespondent Katja Magnusson konstaterar att hon och andra journalister fått utstå samma hårda behandling som demonstranter och förbipasserande turister och civilpersoner. Hon har fått tårgas på sig vid upprepade tillfällen.
– Men eftersom vi har gasmasker har vi klarat oss, mycket bättre än demonstranterna.
Den gångna helgen blev hon utsatt för både vattenkanoner och så mycket tårgas att hon hade svårt att se i en kvart.
– Den gången borde polisen ha sett att jag stod med en mikrofon, man sprutade ändå. Men vid andra tillfällen tror jag inte att man sett att jag och andra reportrar varit journalister. Och det har generellt gått helt okej att arbeta, med turkiskt presskort har jag släppts in på avspärrade områden, förutom i lördags kväll då vi motades ut rätt bryskt ur Geziparken.
Både RUG och Europeiska och Internationella journalistfederationen fördömer i skarpa ordalag attackerna på journalister som bevakar de regeringskritiska demontrationerna i Istanbul.
RUG betonar att turkiska regeringsmedlemmar måste sluta skuldbelägga medier. Premiärminister Erdogan beskyllde i helgen stora internationella medier som CNN och BBC för vinklad bevakning, och har också namngett turkiska misshagliga medier och enskilda journalister.
"Den turkiska regeringen visar tyvärr gång på gång att de inte respekterar pressfrihet och demokrati. Det är fullständigt oacceptabelt att gripa journalister som enbart utför sitt arbete", säger Journalistförbundets ordförande Jonas Nordling i en kommentar.