"Jag fick tag i någon kamera och tog väl lite bilder"

21 augusti, 2015

Samtal med Intima kändisporträtt, vardag och nattliv. En ny bok med fotografier av Bengt Michanek fungerar som en tidsresa till Stockholm på 50- och 60-talen.

Bengt Michanek är känd som Aftonbladetprofil, med närmare två decennier på redaktionen. Men innan han blev skrivande journalist var han en flitig och framgångsrik pressfotograf. Ofta verksam i Stockholms nattliv, men också ofta på resande fot i Sydeuropa. Monica Zetterlund, Hasse & Tage, Lill-Babs, Sophia Lorens...… många av 60-talets stora fastnade på hans film och publicerades i kvällstidningarna, men framför allt i VeckoJournalen och Se.

Nu ges ett urval av Bengt Michaneks bilder ut i bokform, av vännen och förläggaren Sigge Sigfridsson. Fotona är tagna mellan 1955 och 1973. 1955 var Michanek bara 17 år.

– Jag tror jag hade extraknäck på Reportagebild, Aftonbladets bildbyrå. Där fick jag väl tag på någon kamera på något sätt, och sen tog jag väl lite bilder, säger han.

– Jag vågade ju inte börja som journalist, eftersom min far var journalist. Han var till och med ordförande i Journalistförbundet ett slag.

Har du några favoriter bland bilderna du nu återupptäckt?
– Lill Lindfors, bilderna på henne som jag tog på Rhodos var ju väldigt bra. Och alla på Erlander.… Alla kändisar i världen fotograferade jag. Tillgång fick jag eftersom jag mest arbetade på stora tidningar.

Du kom nära kronprins Carl Gustav också?…
– Allt var lite lugnare på den tiden, kungahuset hade inga Säpokillar som sprang omkring i buskarna och skyddade dem.

En dag blev Michanek tillfrågad om han inte kunde intervjua också, när han ändå skulle plåta åt Året Runt. Och tiden som murvel på Aftonbladet började när han i oktober 1983 gick upp till dåvarande chefredaktören Gary Engman med en idé om ett knäck.

– ”Vi är kort om folk, kan du rycka in ikväll”, sa han. Jag hade ingen rutin. ”Det ordnar sig”, sa han. Och det gjorde det, jag blev där i 20 år.

Sedan den dag Bengt Michanek lade ner kameran tog han aldrig upp den igen.

– Aldrig. Jag har inte ens en modern kamera, och kan inte heller fota med min mobiltelefon.

Hur känns det att bilderna blir bok?
–   Det känns lite pirrigt. Hur ska det tas emot? Ska man tycka om den?
 


Fotnot: Bengt Michaneks bilder ställs ut på Galleri Axl Sund i Stockholm den 26 augusti till 30 september. Boken Fotografen som försvann ges ut av Ordupplaget i oktober, med text av Lars Ohlson.

Kommentarer

Det finns 0 kommentarer på sidan.


Kommentera
Kommentarer på Journalisten är till för yrkesdebatt och är förhandsmodererade. Det innebär att de inte kommer att publiceras direkt. Kommentarer som innehåller hat, hot eller personpåhopp kommer inte att publiceras. Journalistens ansvariga utgivare ansvarar även för kommentarsfältet.
Samtal med

Senaste numret

Prenumerera

Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevet
Ansvarig utgivare: Helena Giertta. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies