Gå direkt till textinnehållet

”Jag fick idén under nyhetstorkan i somras”

Mikaela Åkerman får Journalistförbundets och Googles innovationsstipendium om 10 000 euro för att utveckla en visselblåsar-app. Hon hoppas att den ska bli klar till sommaren.

Mikaela Åkerman flyttade till Los Angeles för ett år sedan bland annat för att bevaka tekniknyheter i Silicon Valley. Det är i den miljön hon fick inspiration att utveckla något eget. Men själva idén föddes på Svenska Dagbladets redaktion.

– Det var under nyhetstorkan i somras när jag jobbade på Svenska Dagbladet som jag fick idén att skapa en visselblåsarapp, som en länk mellan allmänhet och medier, säger Mikaela Åkerman.

– Tanken är att det ska bli lite enklare, lite smidigare och lite säkrare att kontakta medier med tips. Jag tycker själv att jag har märkt under mina åtta år som journalist att det är tunt med tips. Vi har gått från en kultur där det var ganska normalt att man mejlade eller ringde in tips till journalister, till en kultur där det har blivit tyst. Speciellt bland yngre personer. Det jag hoppas på med den här appen är att folk ska tycka att det är roligare och lättare att engagera sig i journalistiken.

Vad tror du att tysthetskulturen beror på?
– Jag växte upp med ett ganska nära förhållande till tidningar och medier. Jag skrev min första insändare när jag var 15 och gick i skolan. För mig var det naturligt att vända mig till en tidning när jag hade något på hjärtat. I dag är medierna längre bort av någon anledning. Jag träffar ofta människor som har något väldigt intressant att berätta men som inte har kontaktat medierna för att de inte vet vem de ska höra av sig till. Det kan bland annat bero på den utvecklingen vi ser med färre specialreportrar och att journalister inte får tid att bygga kontaktnät och odla källor. Dessutom kan det kännas krångligt och otryggt att lämna känslig information över mejl, så där tror jag att det finns ett behov av en app som håller en bättre säkerhet. Meddelarskyddet är det viktigaste med den här appen.

Än så länge finns bara en prototyp av appen, som heter Whistleblower, men när den är klar ska användaren kunna välja ut de medier som hen har förtroende för och skicka tipsen direkt via appen.

– Nu handlar det om att göra verklighet av den. Det här stipendiet blir en extra skjuts i arbetet. Jag är journalist i grunden och har ingen teknikbakgrund, så det tar lite tid att få det att funka eftersom jag inte byggt en app tidigare. Men det är väldigt kul och lärorikt, säger Mikaela Åkerman.

När blir den klar?
– En fördel med att vara frilans är att man kan bestämma ganska mycket över sin egen tid. Det här stipendiet innebär att jag fått inte bara mer tid utan också mer energi att lägga ned på appen. Det vore kul att få ut den till sommaren i tid för nyhetstorkan. 

Fler avsnitt
Fler videos