Gå direkt till textinnehållet

”Jag beskriver mig själv som ’matlådetaliban'”

"Språket är det oändliga samtalsämnet." Det säger Anders Svensson som efterträder Patrik Hadenius som chefredaktör för Språktidningen.

Han har arbetat som redaktör på tidningen sedan 2009 och säger att han redan haft stort inflytande över hur tidningen ser ut.

– Så jag har kanske inte behovet av att direkt göra stora förändringar som en som hade kommit utifrån kanske hade haft.

– Med risk för att någon tycker att jag har hybris så vet jag att tidningen är väldigt uppskattad i dag. Vi ska förändras och utvecklas, men det kommer att ske ganska varsamt.

Vad är det som är så roligt med språk?
– Det är i ständig förändring. Språket påverkas av hur gammal du är, var du är uppväxt, det finns oändliga variationer. Man kan ju bara lyssna på människor som pratar på tunnelbanan och fascineras av att det till exempel mellan två som pratar spanska plötsligt slinker in ett svenskt ord som ”arbetskläder” mitt i en mening.

Språket har varit ett intresse sedan unga år.

– Favoritämnena i skolan var engelska och tyska. Och så är jag väldigt road av att bilda nya sammansättningar av ord. Jag brukar exempelvis beskriva mig själv som ”matlådetaliban”, eftersom jag nästan alltid har matlåda med mig.

Han säger att tidningen har ett brett, glatt och entusiastiskt tilltal och att den tonen inte ska ändras.

– Det vi kanske kan bli bättre på är att oftare ta upp frågor som vi vet engagerar och roar läsarna, som särskrivningar, dialekter med mera.
Personligen är han ständigt på hugget för att upptäcka nya ord, eftersom han tillsammans med Språkrådet sammanställer nyordslistan varje år.

Är du en språkpolis?
– Det beror på vem du frågar, tror jag. Jag rättar nog inte andra, men samtidigt är jag medveten om att det i vissa sammanhang är viktigt att uttrycka sig korrekt. Jag skulle säga att jag är mer språkpolis privat än vad jag är i jobbet.

– Men jag vill bejaka språket. Inte klanka ner på folk.

Fler avsnitt
Fler videos