Gå direkt till textinnehållet

”Jag behöver inte hålla koll på allting”

I somras hoppade pensionären Inger Arenander in som vikarie på Radio P4 Kristianstad. Nu har Svenska Dagbladet rekryterat henne som politisk reporter med inriktning på längre intervjuer.

Hon är en av Sveriges mest rutinerade politikreportrar och fram till 2017 var hon Sveriges Radios utrikeskorrespondent i Washington. Men att slå sig till ro som pensionär verkar inte vara något som lockar henne.

– De ringde från Svenska Dagbladet och frågade om jag hade lust att medverka och göra en större intervju varje månad, företrädesvis inom politikområdet. Det tyckte jag lät jättekul. Det är inget heltidsuppdrag.

Hur mycket tid hon kommer att ägna åt uppdraget beror lite på vem som ska intervjuas.

– Men jag gissar att det kanske tar två till fem dagar i månaden. Jag får vara med på möten om jag vill och att träffa kollegorna på Svenska Dagbladet är också roligt. Det är det som är roligt med journalistiken, inte bara jobbet utan också själva arbetslaget.

Att gå till jobbet är något hon alltid tyckt varit kul. Nu behöver hon inte hålla koll på allting och inte delta i alla möten, vilket gör att uppdraget känns än mer lustfyllt.

– Jag har alltid gillat att göra intervjuer. Vi startade ju Ekots lördagsintervju för många år sedan, Thomas Hempel och jag.

Det är en intressant tid i politiken nu, enligt Inger Arenander.

– Det har ändrats väldigt mycket på tio år. Korten ligger på ett helt annat sätt än vad de gjorde när jag slutade.

Vad ser du mest fram emot?
– Det är länge sedan jag skrev, jag har ju gjort radio i över trettio år. Jag skrev i gamla Stockholmsidningen och i Dagens Industri, men det är länge sedan. Så det ska bli kul att skriva.

Hon har redan lagt ut krokar för sin första intervju och väntar in svar på vilken som landar först. Coronapandemin gör att arbetssituationen inte blir som vanligt.

– Det är ju en svårighet. Ambitionen är att jag ska kunna träffa den jag intervjuar, att vi kan sitta på något coronasäkert sätt. Men det går ju inte att få följa folk under en arbetsdag just nu. Det gör allting lite fattigare på något sätt. Det blir avskalat om man ska sitta och talas vid via en dator, det blir inte lika bra.

Fler avsnitt
Fler videos