Gå direkt till textinnehållet

”Jag är redan ovanlig som svensk journalist”

Khaled Alesmael flydde från Syrien och blev journalist i Sverige. Nu är han nyss hemkommen från Tyskland efter att han blivit utvald som Sveriges representant i den tyska organisationen IJP:s utbytesprogram för journalister.

2011, efter starten på konflikten i Syrien, lämnade Khaled Alesmael sitt jobb som reporter på Syria Tomorrow. Ett halvår senare skrev han på sitt första jobbkontrakt i Sverige för SVTs Uppdrag granskning. Sedan dess har han jobbat för både Sveriges Radio och SVTs Västnytt och nu har Khaled precis kommit tillbaka från Berlin där deltagit i IJP:s utbytesprogram The German-Northern European Journalists' Bursary som Sveriges representant.

– Jag arbetade totalt sju veckor i Tyskland, det är första gången i deras historia som de hade valt en flykting att representera Sverige. Bland annat har jag gjort ett större reportage som undersöker hur flyktingar från konservativa länder som Syrien och Somalia hanterar att komma till ett nytt och väldigt annorlunda samhälle som Berlin. Med stans alla sexklubbar, prostitutionen, och allt annat som finns är det en ny värld för dem. Reportaget var i två delar, den första delen som publicerades i april på Taz.de handlade om hur homosexuella flyktingar hade lättare att anpassa sig i Berlin, säger Khaled Alesmael.

Vad händer nu?

– Nu vill jag jobba mer, i och med detta så är jag än mer redo att arbeta som journalist i Sverige.

Förutom att förhoppningsvis skaffa ett jobb, vad mer ska du göra i sommar?

– Jag ska skriva en artikel till Ottar om homosexuellas liv i Syrien före, under och efter kriget. Förhoppningsvis kan jag göra det till en bok.

Fler videos
Fler avsnitt