Gå direkt till textinnehållet

Jack Werner ska kartlägga fejknyheter inför valet 2018

Medieinstitutet Fojo anlitar Jack Werner för att göra en kartläggning och metodutveckling av arbetet i Sverige mot falska nyheter och desinformation inför valet nästa år.

Fojo ska genomföra en förstudie i syfte att undersöka förutsättningarna för att skapa ett faktakollsnav inför valet 2018, ”Faktakoll 2018”. Anderstiftelsen finansierar förstudien.

Fojo menar att det finns goda skäl att anta att valet 2018 kommer att färgas av både svenska och utländska försök att påverka valutgången med falska nyheter och desinformation. För att få en effektiv granskning av falska nyheter krävs samordning mellan flera aktörer, anser Fojo, exempelvis Svensk Lokalmedia, Utgivarna och Statens Medieråd.

”Under den senaste tiden, då jag föreläst om hur journalistiken ska tackla den nya tidens utmaningar, har jag allt tydligare börjat känna att fejknyheter och desinformation är omöjligt att diskutera utan att i samma andetag prata om journalistikens systemfel, begränsningar och problem. Vi behöver ta några steg tillbaka, titta på vad som görs och vad som skulle behöva göras – och i bästa fall vad vi måste börja göra annorlunda. Det är en utmaning. Men i vår tid kan jag knappast föreställa mig en mer spännande utmaning”, säger Jack Werner i en kommentar.

Fler avsnitt
Fler videos