Gå direkt till textinnehållet

Jaara Åstrand och Nordling i bråk på Facebook

Journalistförbundets och Lärarförbundets respektive ordförande är i ordstrid om planerna för Lärarförbundets tidningsverksamhet.

Journalistförbundets ordförande Jonas Nordling har vid flera tillfällen ifrågasatt Lärarförbundets planer att minska de egna tidningarnas oberoende genom en samordning med Lärarförbundets kommunikationsavdelning.

I sin kolumn i Medievärlden skriver han bland annat att det är ”ironiskt” ett fackförbund för lärare inte tycks kunna se skillnaden mellan kommunikation och journalistik, och ifrågasätter om det verkligen är så att en stor del av landets lärare vill att deras nyhetstidning ”ska stryka förbundets ledning medhårs och gå i takt med förbundets kommunikationsplaner”.

I ett blogginlägg på Lärarförbundets hemsida försvarar nu förbundsordförande Johanna Jaara Åstrand samordningsplanerna mellan kommunikationsavdelningen och tidningsverksamheten.

Annons Annons

Nu har de två TCO-förbunden hamnat i gräl på högsta nivå.

På Jaara Åstrands officiella Facebookkonto där hon delat sitt blogginlägg ifrågasätter Jonas Nordling planerna:

”Du kan inte som ägare kräva samplanering med en kommunikationsenhet och samtidigt hävda full publicistisk frihet”, skriver Jonas Nordling.

Johanna Jaara Åstrand svarar att det inte handlar om otillbörlig påverkan och skriver: ”Helt övertygad om att både journalister, utredare och kommunikatörer kan sortera roller, funktioner och uppdrag för att utifrån sina kompetenser och ansvar leverera det bästa för våra medlemmar. Det är vad medlemmarna efterfrågar och det är vad vi i styrelsen förväntar oss.”

Jonas Nordling ifrågasätter påståendet och frågar hur redaktionell integritet går ihop med samplanering med utomstående. ”All påverkan från utomstående är väl per definition otillbörlig om integriteten ska fredas?” skriver han.

Johanna Jaara Åstrand har i skrivande stund inte besvarat frågan.

Fler avsnitt
Fler videos