Gå direkt till textinnehållet

Iranska journalister grips och hotas

Internationella Reportrar utan gränser fördömer en ny våg av gripanden och trakasserier mot iranska journalister och deras familjer.

Minst sju journalister har gripits i Iran de senaste månaderna, utan att några officiella anklagelser riktats mot dem. Ett dussin sitter fängslade sedan tidigare i år, skriver Reportrar utan gränser. De fängslade journalisterna förnekas juridisk hjälp, enligt RUG. Vissa hålls isolerade från omvärlden, andra har misshandlats i fångenskapen, och deras familjer hotas med repressalier om de uttalar sig i medier.

RUG rapporterar också om påtryckningar som den iranska säkerhetstjänsten ska utsätta journalister och intellektuella för. De trakasseras för att förmås samarbeta och lämna ut kollegor. 

Flera journalister har också nyligen dömts till långa fängelsestraff i Iran. Ett exempel är Narges Mohammadi som dömts till elva års fängelse för att tillsammans med Human Rights Defenders Centre ha "konspirerat mot den islamiska republiken". Hon var nära kollega med fredspristagaren Shirin Ebadi.

Fler avsnitt
Fler videos