Internt bråk på Uppdrag granskning

12 mars, 2013

Efter grälet på Late Night Show på Grävseminariet i Göteborg i fredags har händelsen diskuterats internt på Uppdrag granskning. Janne Josefsson har fått intern kritik för sitt agerande under debatten med bland andra Maria Sveland.

Flera personer på Uppdrag granskning uppger för Journalisten att intern kritik från medarbetare riktats mot Janne Josefsson för hans agerande mot Maria Sveland under debatten på Grävseminariet. Läs mer om händelserna på Grävseminariet på Journalistens Redaktionsblogg.

Det interna bråket på Uppdrag granskning tog fart redan i lördags, och diskussionen har fortsatt under måndagen och tisdagen.

Samtidigt är det flera personer på UG som anser att alla deltagare i debatten betedde sig illa.

– Det var en låg nivå på hela diskussionen och alla borde nog skämmas, inklusive moderatorerna som inte tog sitt ansvar. Jag tror att kritiken mot Janne minskat efter att han förklarat sig på SVT Debatt, säger en UG-medarbetare.

Läs mer om Janne Josefssons debattinlägg här.

Maria Sveland har också gett sin syn på Grävdebatten på sin blogg.

Mette Friberg, programchef på SVT, vill inte uttala sig om händelsen eller om kritiken som riktats internt mot Janne Josefsson.

– Det var ett samtalsämne under middagen på Gräv på lördagen, men jag var själv inte med under debatten. Det här är inte en fråga för SVT utan för föreningen Gräv. Hade det varit ett SVT-arrangemang hade jag kunnat uttala mig, säger Mette Friberg.

Det pågår ju interna diskussioner på Uppdrag gransknings redaktion och det har riktats kritik mot Janne Josefsson, är det inget du kan kommentera?
– Om vi har interna diskussioner så är det inget jag går ut i medier och pratar om.

Det här handlar också om kvinnosynen bland grävande journalister och på Uppdrag granskning, är det verkligen inte en fråga som rör fler än SVT internt?
– Jo, vi arbetar förstås med jämställdhetsfrågor och för att få ett bra jämställdhetsklimat precis som man gör på alla arbetsplatser. Men nu har Janne blivit tillfrågad om att vara med i en debatt arrangerad av föreningen Gräv och han har ställt upp där. Det var inte SVT som arrangerade debatten och då blir det tokigt om jag kommenterar den, säger Mette Friberg.

Nicke Nordmark, reporter på Uppdrag granskning gjorde tillsammans med Hasse Johansson inslaget om näthat för Uppdrag granskning tidigare i år, där bland andra Maria Sveland medverkade. Han var inte själv med på Grävseminariet men bekräftar att det var en diskussion på redaktionens vanliga måndagsmöte om Late Night Show-konflikten på Gräv.

– Det var en typ av intern diskussion som jag tycker ska få vara intern, säger Nicke Nordmark.

– Det var en relativt stor diskussion och det fanns åsikter åt alla håll. Det är klart att många funderar på hur det här påverkar uppfattningarna om Uppdrag granskning framför allt.

Hur tror du att den här händelsen påverkar förtroendet för Uppdrag granskning?
– Det är för tidigt att säga. Det har stormat kring Uppdrag granskning förut men programmet står sig väldigt starkt trots en del jobbiga episoder. Jag hoppas att folk kan se reportagen för vad de är.

Vad tycker du själv om debatten på Late Night Show?
– Jag passar på den frågan.

Hur är stämningen på redaktionen nu?
– Det var ju som sagt många olika åsikter som kom fram på mötet i måndags. Men jag sitter i Luleå och var med på mötet via telefon. Jag har svårt att bedöma hur stämningen är på huvudredaktionen i Göteborg.

Kommentarer

Det finns 1 kommentar på sidan.


Kommentera
Kommentarer på Journalisten är till för yrkesdebatt och är förhandsmodererade. Det innebär att de inte kommer att publiceras direkt. Kommentarer som innehåller hat, hot eller personpåhopp kommer inte att publiceras. Journalistens ansvariga utgivare ansvarar även för kommentarsfältet.
Inlagt av Daniel tis, 2013-03-12 16:32
Hur kan det storma så mycket i ankdammen av att Janne Josefsson är Janne Josefsson och är konfrontativ i sin stil? Han är så mot ALLA. Det är inte den bästa stilen om man befinner sig i en diskussionspanel, men man kan väl inte kräva av Josefsson att han ska särbehandla kvinnor? Att han ska prata lugnt och med vän röst för att Sveland inte ska känna sig förminskad och börja gråta? Vad för feminist är hon om hon vill att män och kvinnor ska behandlas olika?

Journalisten-podden

Senaste numret

Prenumerera

Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevet

Säg upp din prenumeration här

Ansvarig utgivare: Helena Giertta. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies