Gå direkt till textinnehållet

”Interna stridigheter leder till fler läckor”

Rapporteringen om Sverigedemokraterna de senaste dagarna präglas av läckta interna mejl och inspelningar. Smålandspostens reporter Per Jodenius avslöjade att Sverigedemokraterna förbjudit hemliga inspelningar – och uppgiften kommer från just en hemlig inspelning. ”Interna stridigheter leder till fler läckor”, säger han till Journalisten.

Fredagen är SDs dag i Almedalen och Aftonbladet avslöjar ett internt islambråk i partiledningen. Precis som Expressens avslöjande att SD-profiler ska ha hotat partiledaren Jimmie Åkesson för att få riksdagsplatser bygger artikeln på läckta interna mejl.

Smålandspostens Per Jodenius har de senaste dagarna avslöjat interna konflikter i SD i Kronobergs län.

I onsdags kunde han berätta att partiet har förbjudit hemliga inspelningar. Uppgiften kommer från just en hemlig inspelning.

Annons Annons

– Vi har publicerat fem artiklar i en serie denna vecka, och fyra av dem bygger på en hemlig intern inspelning som vi har fått tillgång till, säger Per Jodenius till Journalisten.

– I just den här artikeln framgår att på mötet där inspelningen är gjord pratar man om att hemliga inspelningar är förbjudna inom SD enligt ett policybeslut som är fattat av partistyrelsen tidigare i år. En ombudsman på mötet säger att om partiledningen får veta att en partimedlem bandat en annan partimedlem så upprättas ett personärende.

Vad tänker du kring att det här avslöjandet kommer via just en hemlig inspelning?
– Jag tänker inte så mycket kring det egentligen. Det här är en inspelning som vi har fått ta del av via en källa och vi har gjort vårt journalistiska arbete som vanligt.

Har du några tankar kring inspelningsförbudet, som journalist?
– Nej, jag har inga tankar alls kring det. Jag lägger inga värderingar i det beslutet.

Har nyheten fått något genomslag?
– Nej, faktiskt inte. Det har varit ganska tyst runt det.

Det läcker ganska mycket från SD jämfört med andra partier, vad tror du det beror på?
– Det läcker från andra partier också, men SD sticker väl ut. Vad det beror på är svårt att säga, men det kan bero på att de i alla fall här lokalt där jag jobbar har haft mer interna stridigheter. Interna stridigheter leder till fler läckor. Man kan ju titta på Anna Kinberg-Batras situation i Moderaterna – där är det interna stridigheter och då läcker det ut grejer. Det hänger ihop med om det är lugnt och stilla i partiet eller inte.

Fler avsnitt
Fler videos